Annonse
Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller hovedrollene i den norskproduserte HBO-serien «Beforeginers». Nå kan strømmegigantene bli tvunget til å lage flere norske serier. Foto: Ola Vatn | NTB scanpix
Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller hovedrollene i den norskproduserte HBO-serien «Beforeginers». Nå kan strømmegigantene bli tvunget til å lage flere norske serier.    Foto: Ola Vatn | NTB scanpix

Grande vil tvinge Netflix og HBO til å lage mer norsk

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– I statsbudsjettet vil vi nå foreslå å innføre et krav til alle som leverer strømmetjenester i Norge at en viss andel av det de leverer skal være norske produkter, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til NRK.

Forplikter

Det betyr at Kulturdepartementet vil forplikte strømmetjenestene til å investere i serier som «Beforeigners» og «Lilyhammer».

Tidligere fikk staten store inntekter gjennom avgifter på DVD-salget, som igjen ble videresendt til produsentene. Ifølge NRK har over to milliarder kroner forflyttet seg fra DVD-salg over til strømmetjenestene de siste ti årene.

Ingen strømmeavgift

Med kravet om en norskandel har Grande altså droppet en modell med strømmeavgift.

– Jeg har ikke gått inn for en avgift, fordi det ville vært mer inngripende overfor aktørene. De ville ha måttet overføre penger til staten som deretter ville blitt fordelt etter andre kriterier og prioriteringer enn de som betaler avgiften ville ha lagt opp til, sier Grande til Kampanje.

Før endringen kan tre i kraft må kringkastingsloven endres og sendes ut på høring. Det er foreløpig ikke bestemt hvor stor norskandel Kulturdepartementet vil kreve.

17,5 millioner til regionene

Kravene til HBO og Netflix er ikke den eneste nyheten i statsbudsjettet på filmfronten. Ifølge Dagsavisen foreslår også kulturministeren å styrke filmsatsingen i regionene med 17,5 millioner kroner i statsbudsjettet for 2017.

7 millioner går til regionale filmsentre, og 10,5 millioner til regionale filmfond. Heke budsjettposten utgjøre 110 millioner kroner. 

 

Annonse
Annonse
Annonse