Bok

Kaveh Rashidi er allmennlege, debattant og forfatter og kjent fra flere TV-programmer og podkaster. Nå er han aktuell med boka Senk skuldrene.

Kaveh Rashidi: – Jeg mener vi mangler et viktig perspektiv

DERFOR BOK ‎| I den nye boka til Kaveh Rashidi er det flere av temaene han skriver om som er svært betente: – Og følgelig er det vanskelig å finne god informasjon som bygger på vitenskap og fakta, da det ofte blir følelser, moral og politikk involvert, sier han.

Publisert Sist oppdatert

­

Kaveh Rashidi (35)

  • Yrke: Fastlege
  • Utdannelse: Spesialist i allmennmedisin
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Senk skuldrene»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Sider: 254

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Vi lever i et samfunn med et enormt fokus på at vi må gjøre mer for å bli friskere, sunnere og lykkeligere. Det er et slit og et mas, og det er ikke sannheten. Jeg mener vi mangler et viktig perspektiv: At du skal gjøre få og effektive tiltak for helsa, ignorere resten, senke skuldrene og bruke helsa til noe.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Du trenger ikke å ha et perfekt kosthold eller trene optimalt for å få god helse. Snarere tvert i mot, det handler om å finne ut hva som er godt nok. Gjøre den innsatsen, og deretter akseptere å leve med en viss grad av risiko.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Jeg synes omgivelsene våre har altfor mange som ber oss om å reparere og fikse alt. Kroppen behandles som en bil, straks noe skranter så skal det til mekanikeren og repareres. Men vi er ikke bare et biologisk apparat, og helsa vår har ikke godt av at vi tenker slik.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Veldig mange av temaene jeg skriver om er svært betente og følgelig er det vanskelig å finne god informasjon som bygger på vitenskap og fakta, da det ofte blir følelser, moral og politikk involvert. Noe så enkelt som hvorvidt man burde unngå å spise ultraprosessert mat, det er langt fra et ja-nei-spørsmål.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg jobber ved å kontinuerlig utvikle idéer i hodet, og skrive i rasende fart hver gang jeg har muligheten. Så er det lenge etterpå at jeg setter meg ned og bearbeider stoffet.

Hva vil du oppnå med boken?

– Mitt mål er at folk skal få bedre helse, og at innsatsen for dette skal være mer målrettet. På den måten kan man frigjøre tid og energi til å bruke helsa til noe.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Leseren skal forhåpentligvis ikke ønske å prøve å bli den beste versjonen av seg selv, men heller finne ut hva som er godt nok. En følelse av aksept for at man ikke kan kontrollere alt ved helsa, og en befrielse ved at man vet at man har nådd nok-punktet for hva man trenger å gjøre og derfor har gjort en god nok innsats.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Det hadde vært mest formålstjenlig at Helseministeren leste boka, da hun har makten til å skapte et samfunn som bygger på disse prinsippene og er helsefremmende. Men vel så viktig er det at hvermannsen som bare i et individperspektiv føler at livet er tøft kan få et nytt perspektiv på hva som skal til for å få det bedre.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Jeg synes Peder Kjøs sin nyeste bok var ålreit. Du kan få det bedre – forstå mer av deg selv og relasjonene dine, heter den.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Et umulig spørsmål å svare, for det er så mange som har betydd mye på ulikt i ulike deler av livet.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS