Bok

Stine Pedersen Svarthe er aktuell med boken «Bare Bra Barnemat Matpakker».

– Det gjør at matpakka er viktigere enn noen gang

DERFOR BOK ‎| Stine P. Svarthe håper at boken hennes vil gi leserne en bedre forståelse av hvor viktig maten og matpakken vi gir barna våre er. – Kostholdet vi gir nå er med på å legge grunnlaget for god helse og kan forme den fremtidige helsen til barna våre.

Publisert Sist oppdatert

­

Stine Pedersen Svarthe (37)

  • Yrke: Ernæringsrådgiver
  • Utdannelse: Bachelor i ernæring
  • Bosted: Drammen
  • Aktuell med boken: «Bare Bra Barnemat Matpakker» sammen med Thea Falck
  • Forlag: Bare Godt/Bare Bra Barnemat

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Barn spiser mye industrifremstilt brød og ultraprosessert mat, og det gjør at matpakka er viktigere enn noen gang. Denne boken er laget for å gi foreldre og barn inspirasjon og hjelp til å lage gode og sunne matpakker som kommer tomme hjem igjen. Vi vil hjelpe foreldre ved å gi de kunnskap og konkrete tips, så de kjenner på mindre stress og sparer tid når de skal lage matpakker til barna dine.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At det er enkelt å lage sunne og fristende matpakker.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Et av våre tips er å bruke mer farger i matpakken. Vi anbefaler å få inn tre ulike farger, fordi det både er fristende og fordi det representerer ulike nyttige næringsstoffer.

– Boken er full av tips til hvordan du kan bruke mer råvarer i matpakken. Det er både næringsrikt, og du får mer mat for pengene når du velger mest mulig råvarer.

– Vi har også gjort den visuell fordi vi vet hvor viktig det er å inkludere barna. De kan være med å kikke i boken og velge hva de vil ha i matpakken, eller få et inntrykk av hvordan en matpakke kan se ut når de er store nok til å lage den selv.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– I dette bokprosjektet møtte vi på noen utfordringer med logistikk, siden jeg skriver for eget forlag, er det mange tråder å samle. Heldigvis har vi en veldig flink redaktør som har hjulpet oss å holde hodet over vannet.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Vi er småbarnsforeldre som har laget mange hundre matpakker til ulike anledninger. Vi har den faglig kunnskapen og jobber hver eneste dag med å hjelpe foreldre med å bli trygge på å lage sunn mat som også skaper matglede.

Hva vil du oppnå med boken?

– En større bevisstgjøring rundt kosthold. Vi foreldre har en unik mulighet til å forme barnets preferanser og gi de gode vaner helt fra starten av livet. Målet er at alle barn skal få næringsrik mat fordi et sunt kosthold kan forebygge livsstilssykdommer og legge grunnlaget for god helse.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– En bedre forståelse av hvor viktig maten og matpakken vi gir barna våre er. Kostholdet vi gir nå er med på å legge grunnlaget for god helse og kan forme den fremtidige helsen til barna våre. Og ikke minst at det faktisk er enkelt å lage gode og sunne matpakker som smaker.

Stine Pedersen Svarthe og Thea Falck står bak boken «Bare Bra Barnemat Matpakker». Foto Anders Bakke

Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Thea Falck som jeg jobber sammen med daglig er medforfatter i matpakkeboken. Thea er en drøm å jobbe sammen med, og sett bort fra at jeg var tidsoptimist i dette bokprosjektet, klarte vi å ro det i land med en stor dose positivitet og en skikkelig effektiv innspurt.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Hvis én person som synes matpakker er skikkelig kjedelig og bare stress, leser boken og får til en endring, så er det målet. For en person som lager bedre mat til barnet sitt, utgjør det en stor forskjell for barnet, samt at det kan skape positive ringvirkninger for alle rundt.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Magisk mammatid av Maria Carlsson fordi vi mammaer trenger å ta bedre vare på oss selv i en hektisk hverdag. Det er så viktig å sette av tid til seg selv for å klare å være den beste versjonen av oss selv for å klare å være til stede for barna.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Maria Carlsson, fordi hun har fått meg til å forstå hvor viktig det er å ta vare på seg selv. Som travel småbarnsmamma med eget firma og mange prosjekter, så er det vanskelig å huske å prioritere seg selv og egentid. Påminnelsen og viktige verktøy fra Maria har vært avgjørende for meg, og for å klare å holde hodet over vannet i travle tider.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS