Tar ungdommen med på en feelgood-reise: Kirsti Kristoffersen. – Det er viktig at også unge lesere får noe som skal være mest gøy, sier forfatteren til NTB.

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Forfatteren bak «Kjendiskjæreste»-bøkene sier det blir mange tunge dystopier

Publisert: 21. juni 2022 kl 08.42
Oppdatert: 21. juni 2022 kl 10.28

– Ideen, å skrive om noen som har en kjæreste som blir superstjerne over natta, har vært med meg lenge, sier Kirsti Kristoffersen. Hun sier at hun også lenge har tenkt på at noe manglet i ungdomsbok-segmentet.

– Det finnes utrolig mange gode ungdomsbøker som tar opp viktige temaer, er dystopiske eller problematiserer relevante emner. Men desto viktigere er det at det at det også finnes noe å lese som bare skal være gøy, en virkelighetsflukt å drømme seg bort i, rett og slett.

– Jeg tenker virkelig at det trengs, for det finnes nok av ting å bekymre seg over i den virkelige verden, slår forfatteren fast til NTB.

Tett på Marcus & Martinus

Og når vi først er inne på ordet gøy: Kristoffersen forteller at hun stort sett har storkost seg med skrivingen av «Kjendiskjæreste»-bøkene. Serien teller så langt to utgivelser, og til høsten kommer den tredje.

– Det har vært veldig moro å dikte fram ting som kunne ha skjedd dersom ei helt vanlig jente ble kjæreste med en som plutselig blir superstjerne. Men jeg må innrømme at det har vært litt stress, svette og lange kvelder også – spesielt opp mot deadline. Da har jeg vært særdeles usosial og lite morsom å være sammen med, ler Kristofersen – som har dyppet pennen i omgivelser hun kjenner godt.

– Jeg trengte et sted hvor disse to karakterene kunne møtes og få tidenes beste sommer, uten så mye påvirkning utenfra. Og da var Hersjøen Camping, i Mogreina i Akershus, perfekt. Campingplassen er dessverre ikke i drift nå, men tanta mi drev den i mange år, og jeg hadde sommerjobb der hver sommer fra jeg var 12 til jeg var 20 år gammel, forteller forfattere.

Saken fortsetter under annonsen

Det kommer neppe som noen overraskelse at hun også kunne bruke ett og annet fra tiden da hun jobbet i managementet til popstjerneduoen Marcus & Martinus:

– Det har absolutt vært til stor inspirasjon for handlingen i «Kjendiskjæreste»-serien, kanskje aller mest med tanke på fankulturen rundt dem. Det er den morsomste jobben jeg har hatt.

Alvor i bunn

Forfatteren sier det i stor grad er underholdning hun har skrevet, men hun legger til at det også er en alvorlig bunn å spore i bøkene.

– Selv om det mest av alt er veldig kult å være i rampelyset, tror jeg det også kan være litt ensomt. Og slitsomt. Alle vil ha en bit av deg, og du får aldri være helt i fred, verken i virkeligheten eller på internett. Jeg blir glad dersom ungdom som leser reflekterer litt over at man aldri kan vite hva som foregår bak fasaden i sosiale medier. Det er ikke sånn at det å bli kjent løser alle ens problemer, selv om det kanskje kan virke sånn når man ser det utenfra.

Kristoffersen føyer til: – Dersom disse bøkene har en moral, så er det nok dette: Ha gode folk rundt deg, noen som vil deg vel og som du kan stole på, enten du er kjent eller ikke.

Atle Pettersen er Mathias Lund

Saken fortsetter under annonsen

Forfatteren har også laget en låt som hører til i dette universet. Den heter «Every Song», og er blitt til gjennom et samarbeid mellom forfatteren og Atle Pettersen. Pettersen synger, og han har også produsert låten som på strømmetjenestene er å finne under artistnavnet Mathias Lund: En av hovedkarakterene i boka.

– Ideen oppsto under en runde med drodling sammen med forlaget, plutselig var det så selvfølgelig: Mathias må ha en egen låt! Tanken på å utvide universet på den måten er så utrolig spennende, jeg blir så glad av tanken på alle leserne som oppdager sangen underveis i lesingen, sier forfatteren – som kjente Pettersen fra før. Han var den første hun tenkte på da låt-ideen meldte seg.

– Han kan både skrive, produsere, synge og spille diverse instrumenter, han er rett og slett en innmari flink fyr som jeg liker veldig godt og hadde lyst å samarbeide med. Heldigvis tente han på ideen med én gang, han òg.

Nå håper forfatteren det er mange ungdommer der ute, som vil glede seg over «Kjendiskjæreste»-bøkene i sommerferien.

– Det beste noen kan si om bøkene mine? At det kilte i magen da de leste den.

– Og hva leser en forfatter selv når sommeren for alvor ruller i gang?

– Leselista mi vokser og vokser! Jeg har tenkt å lese masse #booktok-bøker, spesielt Colleen Hoover og Emily Henry sine. Har også «Løftet», av Damon Galgut, og «Å vanne blomster på kvelden» av Valérie Perrin, på lista. I tillegg skal jeg lese meg opp på bøkene vi skal utgi på Gyldendal, hvor jeg jobber, til høsten.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb