Dikteren Henrik Ibsen spaserer på Karl Johans gate rundt år 1900.
Carl Størmer / NTB

Ny bok ser på Ibsens forhold til fire unge kvinner

Publisert: 24. mars 2022 kl 13.04
Oppdatert: 24. mars 2022 kl 13.10

Boken har undertittelen «Dikterens unge kvinner. En historie om kunst, makt og begjær», og her blir vi tatt med til slutten av 1800-tallet.

«Hvem var de fire unge kvinnene som Henrik Ibsen i løpet av ti år – fra 1889 til 1899 – ble heftig forelsket og dypt engasjert i? Han kalte dem sine «prinsesser», og forholdet til den ene ble avløst av forholdet til en ny», heter det fra Gyldendal om utgivelsen.

Ibsen-forsker Astrid Sæther forteller om fire unge kvinners møter med Ibsen – møter som kom til å påvirke deres videre liv på flere måter. Foto: Gyldendal

Kvinnene, Emilie Bardach, Helene Raff, Hildur Andersen og Rosa von Fitinghoff, var alle aktive kunstnere, og de kom fra henholdsvis Wien, München, Kristiania og Stockholm.

Brev og dagbøker signert de unge kvinnene forteller om liv som kom til å endre seg dramatisk etter møtet med kunstneren.

«Sæther tar et oppgjør med tidligere Ibsen-biografer som har tegnet bilder av kvinnene som alt fra rovdyr og fristerinner, til opphøyde muser. Denne boken forteller en annen historie», heter det videre om utgivelsen.

Astrid Sæther (f. 1945) er forfatter, førsteamanuensis emerita og tidligere leder ved Senter for Ibsen-studier, Universitetet i Oslo. Hun har tidligere utgitt biografien «Suzannah. Fru Ibsen» (2008) og antologien «Ibsen og Brandes. Studier i et forhold» (2006) sammen med Atle Kittang og J. Dines Johansen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb