Bok

Bokdebut om fotball: – Keeperen er spilleren som før eller senere er dømt til å tape

DERFOR BOK ‎| Etter 20 år som keeper er Håkon Opdal aktuell med sin første bok. Om keeperrollen.

Publisert Sist oppdatert

­

Håkon Opdal (40 år)

  • Yrke: Kommunikasjonsrådgiver
  • Utdannelse: Mastergrad i samfunnskommunikasjon

  • Bosted: Bergen

  • Aktuell med boken: «Den ellevte mann»

  • Forlag: Vigmostad & Bjørke

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har skrevet denne boken for å vise frem keeperens fantastiske, absurde og slitsomme virkelighet. Mange ser keeperen utenifra, og tror kanskje de kjenner ham. Men egentlig vet ikke engang de andre spillerne på laget hva det vil si å være keeper. Håpet er at boken kan vise at vi keepere ikke er "helt galne", men bare forsøker å løse et umulig oppdrag.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– I boken trekker jeg paralleller mellom fotball og andre situasjoner i livet. De prøvelsene vi keepere blir stilt på er ikke så ulike de alle mennesker møter i hverdagen. Mye handler om å håndtere suksess og fiasko. Keeperen er tvunget til å håndtere begge deler på en god måte skal laget stå støtt. I tillegg må man omfavne kontrastene dette gir, for å ha det godt med seg selv gjennom en karriere og i livet.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– I boken kommer man på innsiden av keeperen sitt møte med det umulige oppdraget. Keeperen sin oppgave er å forhindre mål. Å score mål er selve poenget med spillet fotball, så på den måten blir keeperen presentert som spilleren som ikke kan vinne, og som før eller senere er dømt til å tape.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Keeperen er en mytisk skikkelse, det vil han alltid være, men det hadde vært fint hvis mange som er interessert og glad i fotball kunne lært mer om keeperrollen. Innsikt i en keepers verden for flere, tror jeg kan gi enda flere lyst til å være den som vokter målet, og gi keeperen den anerkjennelsen han fortjener.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper leseren har blitt kjent med keeperen, og lært noe av keeperens måte å møte sine utfordringer på i hverdagen. Vi er på en måte alle keepere i vårt eget liv.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Erling Braut Håland. Etter å ha lest boken får han en innsikt i hva han gjør med de stakkars keeperne han terroriserer for tiden. Samtidig kan han lære keeperne enda bedre å kjenne, og dermed score enda flere mål, ikke først og fremst for Manchester City, men Norge, slik at vi kvalifiserer oss for mange mesterskap i årene som kommer.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– En utfordring med å skrive en bok om keeperen, er at den kan bli for personlig. Jeg er tross alt bare en keeper, men jeg tenker at de prøvelsene jeg har stått overfor gjelder de fleste keepere. Gjennom en lang karriere har jeg hatt samtaler med mange keepere og keepertrenere om alt mulig som vi keepere står i. Forhåpentligvis kjenner mange keepere (og andre) seg igjen i det jeg beskriver.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– «Det første mennesket» av Albert Camus. Dette er en bok med fantastiske beskrivelser av forholdet mellom mennesker. Måten Camus virkeliggjør karakterene på gjør at man kan kjenne igjen seg selv. Når jeg leser denne blir jeg minnet på hva som betyr noe. Han gjør store abstrakte tanker konkrete og håndgripelige.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Albert Camus. Han er en forfatter og filosof jeg har stor sans for, og så var han faktisk keeper i sin ungdom. Som filosof er han tydelig, og jeg finner stor mening i hans beskrivelser om virkeligheten. Boken hans «Den fremmede» gjorde stort inntrykk på meg. Hans essay «Myten om Sisyfos» har jeg brukt aktivt i boken min. Keeperarbeidet kan ses på som et Sisyfosarbeid. Camus viser hvordan vi kan finne mening og glede i dette arbeidet.

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Jeg hadde veldig lyst til å beskrive hva vi keepere er. Å skrive en bok om keeperen var for meg den perfekte måten å gjøre det på. Jeg tenker også at hvis man vil bli kjent med mennesket som fyller rollen må man komme på innsiden. Det gjør man ved å bruke tiden det tar å lese en bok.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At alt går over, eller erstattes av noe annet.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS