Bok

Dorthe Erichsen, leder av stipendkomiteen i Forfatterforbundets vederlagsfond.

Forfatterforbundet deler ut 11 millioner

Publisert Sist oppdatert

Mandag 14. februar åpner Forfatterforbundet for stipendsøknader. Forfattere kan søke på bakgrunn av et konkret skriveprosjekt.

Det skriver Forfatterforbundet i en pressemelding.

– Vi er veldige glade for å endelig være i gang, sier leder av Forfatterforbundets stipendkomité, Dorthe Erichsen, og legger til:

– Vi har jobbet grundig og målrettet med denne prosessen helt siden avgjørelsen i voldgiftsretten.

Forfatterforbundet ble stiftet i 2018 og oppnådde forhandlingsrett til bibliotekvederlagsmidlene i 2019. Avgjørelsen om hvilken andel av bibliotekvederlagsmidlene Forfatterforbundet kunne forvalte ble imidlertid først avgjort i ved voldgift i mai 2021.

– Prosessen har tatt tid, sier Erichsen.

– Opphaverne, som jo er de som har opparbeidet vederlaget, har ventet en god stund. Derfor har vi hatt fokus på å dele ut så mye som mulig, så raskt som mulig. I tillegg har vi de nye retningslinjene i Lov om forvaltning av kollektiv opphavsrett klare på at organisasjonene ikke skal sitte på vederlagene, men distribuere raskt til opphaverne.

Ekstra stor pott

Forfatterforbundets første stipendpott blir ekstra stor. Årsaken er at forbundet i denne første runden fordeler midler som er akkumulert over flere år.

Potten vil de neste årene bli mindre, forteller Erichsen.

Stipendene vil bli bevilget før sommeren 2022.

Powered by Labrador CMS