Bok

– Vi kan lære mye av historien, selv det som skjedde for flere hundre år siden. Blant annet er det mye som gjentar seg, sier forfatter Gunhild Haugnes.

Skrev om pesten – så kom pandemien

Publisert Sist oppdatert

Jeg skulle ønske at flere ungdommer leste historiske romaner, sier Gunhild Haugnes – klar med en roman som tar oss med tilbake til svartedaudens tid.

«Driva – Urtekona ved det magiske fjellet» er tittelen på siste stikk ut fra Gunhild Haugnes. Forfatteren er kjent for å la markante kvinneskikkelser få boltre seg i front, og denne gangen har hun hentet Margrete Valdemarsdatter – som ble mektig dronning – fram fra skyggene.

Men først og fremst er det karakteren Driva vi kommer tett på, en person Haugnes lar vokse opp på en storgård i Valdres. Men livet snus snart på hodet når en dødelig pest forandrer alt Driva kjenner til.

– Vi kan lære mye av historien, selv det som skjedde for flere hundre år siden. Blant annet er det mye som gjentar seg. For eksempel var 1200-tallet en oppgangstid for Norge, som den gang var et mektig rike. Så kom uår og uro både i Norge og resten verden, deretter pester, nedgangstider og undergangsstemning. Det minner litt om det vi kan være på vei inn i nå, sier forfatteren. Som mener det å drømme seg tilbake til en annen tid, og en annen verden, er en verdi i seg selv:

– Derfor skulle jeg ønske flere ungdommer leste historiske romaner. Drømmeleseren må derfor bli en ungdom, gjerne ei ung jente, som tror at likestilling er kommet av seg selv, sier den Rykkinn-bosatte trønderen.

Paralleller

Haugnes hadde drevet intens research på svartedauden og andre pester for boken sin, da koronapandemien slo til.

– Jeg hadde akkurat avsluttet «Pesten» av Albert Camus da koronaen rammet oss. «Pesten» handler om en by som ble nedstengt og isolert som følge av en pest. Det er absolutt gjenkjennelig, fastslår forfatteren, som sier hun har tenkt mye på spesielt en ting i Camus' bok, nemlig at det etter hvert blir helt umulig for folk å reise til sine kjære som er bosatt andre steder enn dem selv.

– I dag tar antibiotika knekken på bakterien som skapte svartedauden, men så dukker det opp andre ting som vi ikke har kontroll over. Det har koronaen lært oss, sier forfatteren.

Den nye boken «Driva» inngår i Haugnes' romanserie som har fått navnet «Frøyas døtre». Det er uavhengige historiske romaner, med ulik handling og persongalleri. Den første romanen var satt til 1000-tallet, mens den andre fikk handlingen plassert på 1200-tallet.

Driva-boka begynner i 1349, det vil si samtidig som svartedauden feide innover Norge. Handlingen har Haugnes i stor grad satt til Valdres, et sted hun kjenner godt fra utallige hytteferier. Fjellet Snøhetta lar hun være fremtredende, og hun lar også Driva ta turen til Nidaros, ikke minst fordi forfatteren selv er trønder og kjenner Trondheim godt.

– Jeg har også besøkt gravhaugene i Uppsala, Akershus festning og Vor Frue kirke i København, fastslår forfatteren videre om researcharbeidet.

Tiltenkt en liten rolle

I arbeidet med «Driva»-boka søkte forfatteren også i kilder og historiebøker etter inspirasjon. Driva dukket opp i Snorre Sturlassons «Ynglingesaga», og fant snart sin egen form i Haugnes' univers.

Margrete Valdemarsdatter, som ble Nordens mektige dronning, trådte også fram, og ble ganske ruvende i denne historien, selv om hun først var tiltenkt en liten rolle.

– Margrete var en utrolig politisk begavelse og alliansebygger. Hun sto i bresjen for å samle og styrke de nordiske landene som lå med brukket rygg i kjølvannet av pestene. Og det i en tid hvor svært få kvinner – om noen – hadde formell makt, sier Haugnes. Som håper bøkene står seg i en stadig mer skjermbasert verden. Hun peker på at koronasituasjonen kan gi mange bedre tid til å fordype seg i bøkenes verden.

– Vi kan lære, bli inspirert og drømme oss bort fra hverdagen. Det trenger vi i slike tider, sier forfatteren – som er en ivrig leser av særlig historiske romaner.

– I det siste har jeg fått øynene opp for Diane Setterfield. Jeg har akkurat lest «Det var en gang en elv» og er i gang med «Den trettende fortellingen». Det er veldig spennende historiske romaner, mener forfatteren – og avslører i neste setning hva som står for tur etter Driva-boka:

– Jeg har begynt å fordype meg i bøker om 1500-tallet til neste bok i «Frøyas døtre»-serien.

Fakta om Gunhild Haugnes

*Gunhild Haugnes er opprinnelig trønder, men er i dag bosatt på Rykkinn.

* Hun har jobbet som journalist i en årrekke, blant annet i Aftenposten.

* Haugnes debuterte som forfatter i 2013 med romanen «Døtre av Norge», som handler om en norsk kvinneslekt. Romanen utkom på 100-årsdagen for kvinnelig stemmerett i Norge i juni 2013

* «Driva» er bok tre i romanserien «Frøyas døtre». Bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

* Første bok i serien heter «Kvinnen ved jordas kant» og ble utgitt i 2017. Bok to «Thoron – Jenta fra den grønne øya» kom i 2019.

Powered by Labrador CMS