Annonse
Marte Michelets tilsvar i tidsskriftet Prosa lar vente på seg. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Marte Michelet trenger mer tid til å svare på kritikken mot «Hva visste hjemmefronten»

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den omstridte forfatteren har varslet at hun ville svare på anklagene om omfattende feil i «Hva visste hjemmefronten: Holocaust i Norge. Varslene, unnvikelsen, hemmeligholdet» (2018) gjennom en artikkel i tidsskriftet Prosa, medlemsbladet for Norsk Faglitterær Forfatterforening.

Men årets første utgave av Prosa ble denne uka sendt i trykken uten noe bidrag fra Marte Michelet, skriver Dagsavisen.

Allerede i slutten av januar ga Michelet beskjed om at hun ikke ville rekke deadline for Prosa 1–21.

– Det kommer så fort jeg er klar. Men dette tar tid. De har hatt to år på seg, sier Marte Michelet til Dagsavisen, med henvisning til boka «Rapport frå ein gjennomgang av ’Hva visste hjemmefronten’», av Holocaust-forskerne Elise Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen.

Forfatterne av «motboka» mener at faktafeil og misvisende kildebruk undergraver hovedkonklusjonene i Michelets bok: at hjemmefronten i Norge fikk forhåndsvarsel om jødedeportasjonene 26. november 1942, men sviktet de norske jødene. Michelet har avvist kritikken, men varslet at hun vil gjøre en ny gjennomgang av bokens omtale av grenselosene tilknyttet Carl Fredriksens Transport.

Søndag deltar Marte Michelet på Bergen internasjonale litteraturfestival. I programposten «Barnebarnas blikk på krigen» intervjues Marte Michelet og Simon Stranger av HL-senterets leder Guri Hjeltnes. Arrangementet går digitalt. «Måtte det gå to generasjoner før Noreg var klar for nettopp desse historiene frå krigen?» heter det i presentasjonen av arrangementet.

Etter utgivelsen av «Rapport frå ein gjennomgang av ‘Hva visste hjemmefronten’» varslet en gruppe etterkommere av personer omtalt i boken at de krevde boken trukket tilbake, og ville gå til rettslige skritt mot Gyldendal forlag, med John Christian Elden som advokat. I midten av januar hadde Elden og etterkommerne et møte med forlaget Gyldendal, skrev Klassekampen.

Gyldendals forlagssjef for sakprosa Reidar Solberg, sa den gang at han var tilfreds med å ha fått i gang en dialog.

På spørsmål om det er påpekt feil i Michelets bok som vil bli endret i eventuelle nye utgaver, svarer Solberg at de fortsetter å jobbe med gjennomgangen.

– Det er for tidlig å si om og i tilfelle hva slags endringer det blir. Om det blir nye opplag må vi også komme tilbake til, men da er det naturlig at vi har tatt med eventuelle endringer.

Advokat Elden vil fortsatt ikke utelukke rettslige skritt, men sier at så lenge de i prinsippet er enige, håper han de slipper å gå i retten.

Elden sier de har fått et løfte om at alle feil vil bli rettet. Hvilke omfattende feil som finnes har forlaget fått innspill om, legger han til.

Annonse
Annonse
Annonse