Bok

Her er noen av tungtvannssabotørene fra Kompani Linge tilbake på gamle tomter i Vemork i 1990, på sommerlig føre – i motsetning til under krigen. Bak f.v. står Knut Lier Hansen, Arne Kjelstrup, Rolf Sørlie og Hans Storhaug, mens foran f.v. sitter Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Birger Strømsheim og Claus Helberg.

Lanserer ny bok – tar for seg retretten til tungtvannssabotørene

Aksjonen til tungtvannssabotørene har vært skildret behørig. Nå kommer en ny bok viet retretten deres – der de gikk 600 kilometer på ski fra Vemork til Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Det er Tom Lium (f. 1961), lektor og offiser, som debuterer med boken «Tungtvannssabotørenes retrett 1943». Den lanseres lørdag 16. oktober på selve startpunktet, Vemork, med foredrag og forfattermøte på Norsk industriarbeidermuseum (NIA) som holder til på den gamle Vemork kraftstasjon på Rjukan.

Ifølge museet er det en imponerende historie forfatteren forteller om fysisk og psykisk styrke, ferdigheter og overlevelse, disiplin og besluttsomhet, moral, oppofrelse og lederskap, og hva mennesker kan klare når viljen og motet er sterkt nok.

Tom Lium forteller ifølge museets pressemelding ikke bare historien om de fem sabotørenes retrett fra Vemork til Sverige helhetlig og inngående med kart, bilder, stedsbefaringer, og hittil ukjente og unike kilder internasjonalt, nasjonalt og lokalt: Det loves også et godt innblikk i krigen og tungtvannsaksjonenes bakteppe, der forfatteren blant annet belyser den britiske hemmelige organisasjonen, Special Operation Executive (SOE), i tillegg til Kompani Linge og den militære aksjonen. Han tar dessuten for seg den enkelte sabotørs rolle og liv frem til freden kom i 1945.

Sjef for Forsvarets spesialkommando (SFK), oberst Lars William Lilleby, har skrevet forord til boken mens Anna Hereid, direktør ved NIA, står for etterordet.

– Historiene knyttet til tungtvannet er viktig for NIA og Rjukansamfunnet, sier Hereid, som er glad for at lanseringen er blitt lagt til nettopp Vemork

– Det er stedet der det hele kulminerte i en av andre verdenskrigs mest kjente sabotasjeaksjoner og der vi snart kan ønske et stort publikum velkommen til å se selve Tungtvannskjelleren på nært hold, sier hun.

Historien om selve aksjonen er filmatisert to ganger, i «Kampen om tungtvannet» (1948) og den amerikanske «The Heroes of Telemark» (1965), mens NRK kom med dramaserien «Kampen om tungtvannet» i 2015.

Powered by Labrador CMS