Annonse
Vil pocketboka dø ut? Foto: Berit Roald / NTB
Vi strømmer mer enn vi kjøper billigbøker

Kommer pocketboka til å dø ut?

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Da Forleggerforeningen la frem den ferske bransjestatestikken sist uke, viste tallene en nedgang på over én million eksemplarer siden 2018. Forlagsomsetningen på pocketbøker falt 12,8 prosent i 2020, mens strømming av lydbøker gjennom strømmetjenester økte forlagsomsetningen med 30,1 prosent i samme periode.

Dette fører naturligvis til at stadig færre bøker blir utgitt i pocketformat.

En av årsakene til omsetningsfallet i 2020 gir Kari Marstein, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, koronapandemien.

– I fjor var mye av salget digitalt, og det gikk særlig ut over pocketbøkene. Slike bøker kjøpes jo gjerne på impuls eller når man er ute og reiser. Men i 2020 har folk flest verken reist eller vært på flyplasser, sier Marstein til Klassekampen.

Forfatter og litteraturkritiker Tor Eystein Øverås kommer med bok om «den norske billigbokrevolusjonen 1961-85» til høsten. Han har fått med seg at pocketsalget har gått i kjelleren, men tror ikke den kommer til å dø ut.

– I møte med strømmelydbøkene blir pocket et gammeldags format. Jeg tror ikke den kommer til å dø, men pocketboka blir ikke lenger den dominerende formen for nyutgivelse av bøker, sier han til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse