Bok

Stein Torleif Bjella har romandebutert med «Fiskehuset», som han fikk ro på seg til å skrive under koronapandemien.

– Jeg begynte å skrive litt lengre setninger, og så kom pandemien

Nå debuterer musikeren Stein Torleif Bjella som romanforfatter etter å ha «begynt å skrive litt lengre setninger».

Publisert Sist oppdatert

Stein Torleif Bjella ga ut det han kaller «en liten diktsamling» i 2017. «Jordsjukantologien» var løfterikt for leserfansen kalt «Nr. 1». Men etterpå fulgte musikkalbumet «Øvre-Ål Toneakademi» i fjor og i år en innspilling med sangene hans med KORK som band.

Men nå er det klart at i oktober kommer «Fiskehuset», en roman viet sanningsord, kjærlighet, musikk og garnfiske.

– Jeg begynte å tygge litt på det en tid etter diktsamlingen, men la det bort fordi jeg ville lage plate, minnes han hvordan romanideen begynte å feste seg.

– Jeg begynte å skrive litt lengre setninger og så kom pandemien. Da ble det arbeidsro til å skrive dette. Slik sett er det en pandemibok, grunner han, men medgir:

– Det er en gammel drøm jeg har hatt, å se om jeg har det i meg å skrive en hel bok. Det er noe som jeg nok litt ubevisst har gått og tenkt på at det hadde vært flott.

– Ligner meg

«Fiskehuset» har som ramme høstfiske i et fjellvann, og føyer seg til en rekke romaner der fisking er den ytre strukturen – mens bøkene ofte handler om brorskap og vennskap. Er det så med Bjellas romandebut også?

Opphavsmannen grunner på hvor mye han skal si om handlingen, før han tilbyr:

– Det handler om naturen som dundrer frem, om kjærligheten og musikken, om heimfødinger og rakafisk. Det er en onkel og en onkelunge som er sammen om å fiske. Det handler om den store endringen i Jon Aslesson Aal sitt liv, den yngste av dem. Han er 47 år, og skal lære garnfiske og legge ned rakafisk. Så blir han jo konfrontert med mange spørsmål, med seg sjøl ikke minst, sier Bjella.

Det kan jo minne om ham selv, både omtrentlig alder, fiskingen og musikken?

– Jeg er mitt liv, så dette er ting jeg fanger opp, som jeg tenker på og samtaler med meg sjøl om. Jon Aslesson Aal skriver også sanger, han ligner på meg på mange vis. Men til slutt er det jo en roman – og fiksjon, understreker han.

I godt selskap

Onsdag stilte Stein Torleif Bjella på sin første høstlistelansering, hos forlaget Oktober. Der leste han et utdrag fra «Fiskehuset» høyt for de fremmøtte, i selskap med etablerte forfatterkolleger som Per Petterson og Tore Renberg.

– Jeg er spent. Jeg har moret meg med dette, selv om det har vært krevende også. Det er hundre tusen valg og det er vanskelig å ha oversikt, sier Bjella og roser samarbeidet med sin redaktør.

Noen eventuell bokturné er foreløpig ikke planlagt etter at «Fiskehuset» utkommer i oktober.

– Men jeg vet at det venter en bandturné til høsten, forteller han til NTB.

Mangfoldig høstliste

Forlaget Oktober la frem en mangfoldig høstliste onsdag i Oslo. Flere av bøkene er allerede ute hos leserne, som blant annet Gunstein Bakkes bygderoman «Austalgi» – en roman om tid og tegn og de prøvelser man møter i ulike livsfaser, så vel som en avskjed med fylket kjent som Aust-Agder, og Maria Navarro Skarangers nye roman «Emily Forever». Hun vant også Oktoberstipendet på 100.000 kroner.

Men fremover vanker det fjerde bok ut i Tore Renbergs «Teksas»-bokserie, kalt «Assalamu alaikum» der karakterene slår øynene opp og innser de har den bratteste bakken foran seg.

Oktober byr på Karl Ove Knausgårds frittstående oppfølger til fjorårets «Morgenstjernen». Årets tittel «Ulvene fra evighetens skog» utvider ifølge omtalen utforskningen av det apokalyptiske fra forrige bok.

Pettersons minner

En annen storkanon slipper også bok denne høsten: Per Petterson. Forlaget karakteriserer «Mitt Abruzzo» å være i kategorien journal. Og Petterson har da gitt den undertittelen «Journal 29.1.-18.7.2021». I denne tiden noterer han nesten daglig ned tanker, minner og mer prosaiske gjøremål.

«Det dukker opp minner, om barndom og oppvekst og en gutt som aldri kunne sitte stille, en nervøs gutt som ble en nervøs voksen og siden en nervøs eldre mann. Det er minner om møter med forfattere her hjemme og på reiser rundt i verden. Og som en skimrende tråd gjennom det hele finnes litteraturen, hans egen skriving, men også lesningen – en slags indre samtale om og med forfattere og bøkene deres», heter det i forlagets omtale.

Og Petterson velger som indre samtalepartnere ingen ringere enn Pasternak, Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Jean Rhys og Joan Didion, Natalia Ginzburg og Vivian Gornick.

Totalt vanker det 31 titler fra Oktober denne bokhøsten frem til november. 19 er romaner, og i vente fremover er også titler fra Inghill Johansen, Terje Holtet Larsen, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Runa Fjellanger, Vilde Heggem, Anne Oterholm, Bjarte Breiteig, Sara Solberg og Linn Ullmann.

Powered by Labrador CMS