Illustrasjonsfoto: Storytel-appen.
Gorm Kallestad / NTB

Forhandlingene om forfatternes strømmekontrakter er snart i mål

Publisert: 24. juni 2021 kl 08.45
Oppdatert: 24. juni 2021 kl 08.45

De skrivende vil få en bedre avtale, varsler Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen. Dette skjer syv år etter at Storytel kom til Norge, skriver Klassekampen.

Helt siden 2014 har Forfatterforeningen krevd bedre betaling til forfatterne. Det har tatt lang tid å få på plass en avtale, men etter det avisen kjenner til skal partene nå være nær en avtale.

Dette bekreftes også av leder Kriznik i Forfatterforeningen: Nå jobber «alle» for at forhandlingene skal være ferdige før sommeren, og vilkårene skal være «landet».

Samtidig understreker hun at det gjenstår mye tekstarbeid som partene må oppnå enighet om.

– Avtaleteksten må ikke gi for stort fortolkningsrom, fordi det stadig kan komme nye måter å utnytte boka på. Vi må sikre at det er en kollektiv avtale i ett og alt, sier hun.

Men avtalen er ikke klar. Også for et halvt år siden ble det meldt om at man var nær en enighet, men dette strandet.

Det rapporteres om at man gått bort fra tidsberegning. Mange gode, men korte bøker – for eksempel av Olaug Nilssen, Brit Bildøen og Hanne Ørstavik ville ikke ville kommet godt ut i en tidsmodell.

Saken fortsetter under annonsen

– Litteratur er ikke metervare. Antall sider speiler ikke innsatsen, sier Kriznik til avisen.

I intervjuet bedyrer hun at avtalen blir en forbedring for forfatterne, men hun kan ikke gå inn på avtalens innhold. Det kan heller ikke motparten, Forleggerforeningens direktør Heidi Austlid.

Ledige stillinger – kulturjobb