Annonse
Stor økning i antall innsendte bokmanus under koronapandemien. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere norske forlag har hatt en økning på 20 prosent i antall innsendte bokmanus under koronapandemien

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Koronapandemien har gitt folk mer tid til overs. Det kan se ut til at det også har gitt flere folk tid til å skrive.

Både Vigmostad & Bjørke og Kagge melder om en økning på rundt 20 prosent i antall innsendte bokmanus under koronapandemien.

Forlagssjef Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke tror én av grunnene til veksten kan være at pandemien har resultert i et behov for å uttrykke seg.

Forlagssjef i Kagge Forlag, Jorunn Sandsmark tror også pandemien er en viktig årsak til den store økningen.

– Mange skriver at de endelig har fått tid til å skrive den boka de alltid har hatt i seg. Vi har også lagt merke til flere manus i livsstilssjangeren, og spesielt av typen «hvordan trene hjemme», sier hun til Klassekampen.

I Cappelen Damm sier redaksjonssjef for skjønnlitteratur, John Erik Riley, at du har hatt en økning på nærmere 40 prosent.

Selv om det er naturlige svinginer fra år til år, vitner det om at pandemien har gitt folk et uttrykksbehov og muligheten til å ferdigstille skriveprosjektene sine sier han.

Det vil derimot ta litt tid før vi vil se effekten i bokhyllene:

– Det vil nok ta noen år før vi kan se om denne manusboomen vil materialisere seg i det norske bokmarkedet. Våre allerede skrivende forfattere har også fått mer tid, men jeg har ikke inntrykk av at det har ført til flere bøker i 2020 og 2021, sier Riley til Klassekampen.

Også i Sverige meldes det om økt antall manusinnsendelse. Det har ført til ekstrakostnader for forlagene, noe som igjen har ført til at enkelte forlag har innført manusstopp, mens andre har begynt å ta seg betalt for konsulentvurderinger.

Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke sier det ikke er aktuelt å adoptere den svenske måten for dem. Hun sier de vurderer alle manus med interesse.

 

Annonse
Annonse
Annonse