Cathrine Trønnes Lie har skrevet bok om tapet av søsteren på Utøya, og hvordan hun taklet tiden etterpå.
Irene Lunde
Mistet søsteren på Utøya

– Det finnes alltid en løsning, du er bare nødt til å finne den riktige

Publisert: 29. juni 2021 kl 08.00
Oppdatert: 29. juni 2021 kl 08.44

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har skrevet denne boken for min egen del, men også for at andre skal få lese historien, hva som skjedde, alle årene i mørket, og det å faktisk få riktig hjelp.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At du kan møte på så mye motgang, og sitte lenge i mørket uten å komme noen vei, men at det alltid finnes en løsning, du er bare nødt til å finne den riktige løsningen. Det er ikke lett, men det er verdt det.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Jeg har gått til x antall psykologer, leger og psykiatere, og ingenting av det har funket for meg, og jeg har bare overlevd/eksistert, helt frem til jeg fikk mulighet å teste ut coaching. Det er en helt annen greie. En god coach veileder deg og stiller deg de riktige spørsmålene, og du sitter med alle svarene selv.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Covid-19 har jo gjort det litt vanskelig å reise og treffe de som har jobbet på boken sammen med meg, så vi har holdt god kontakt over mail og Teams.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg ønsker at det skal bli en bok lest av unge på skoler. At det blir en type læringsbok. Alle går igjennom tøffe runder i livet, dette er bare min historie, vel og merke det mørkeste som har skjedd i Norge etter krigen, og bare det i seg selv er en historie å lære av.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg ønsker at de som leser boken får en forståelse for hvor tøft det er å gå igjennom hva enn det måtte være, i mitt tilfelle mørket etter Utøya, men også se at det finnes hjelp. Kanskje noen sitter i en vanskelig situasjon, eller kjenner noen som gjør, ikke gi opp, eller gi de opp.

Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

Saken fortsetter under annonsen

– Mariangela Di Fiore og jeg har jobbet sammen med denne boka siden 2012, men den ble lagt på hylla i 2013, og ble tatt opp igjen sommeren 2020. Gjennom koronaepidemien har vi holdt kontakten gjennom SoMe og FaceTime, og sendt over tekst til boka om hverandre

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Det var jo Mariangela som satte ideer i hodet mitt, og jeg er veldig takknemlig for det i dag. Jeg har funnet min stemme, og sammen med henne har vi skrevet boken.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg ønsker at en høyt oppe i regjeringen skal lese boken min, og se nytten av coaching. Jeg ønsker at alle skal kunne ha muligheten til å gå til en coach uten å ruinere seg selv, for det er ikke til å legge skjul på at det er dyrt, men det er også flere bevis på at det funker. Jeg fikk livet mitt tilbake, takket være coaching.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

Saken fortsetter under annonsen

– «Og det var kjærlighet». Det er boka til mamma, en historie om en mor som mister et barn på Utøya, får en datter skutt i filler hjem, og har en datter på 7 snart 8 hjemme, som blir glemt i alt kaos og sorg

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Mariangela er jo en forfatter, og hun har betydd mye for meg. Hun ser, forstår og hører meg. Vi har jo jobbet med denne boken sammen i lang tid, og den har blitt fantastisk bra. Sånn ellers leser jeg ikke så mye bøker, så jeg har ikke noe annet svar på det.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At det gjelder å ikke la gamle tankemønster få komme tilbake, med frykt og angst.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb