Annonse
LEGGER OM: Dagbladets bokansvarlig har send ut en e-post til sine kritikere hvor hun oppsummerer endringene i anmeldelsesprosessen. Foto: Berit Roald / NTB

Dagbladet oppfordrer bokanmelderne sine til å pitche klikkvennlige overskrifter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I en e-post bokansvarlig i Dagbladet, Marie Kleve, har sendt til avisas litteraturkritikere ber hun nå om at de skal pitche ideer inn til redaksjonen i stedet for at avisa bestiller tekster fra dem. Videre i e-posten står det at Dagbladet ønsker seg oppsiktsvekkende bøker. Enten oppsiktsvekkende gode, dårlige, eller handle om noe oppsiktsvekkende.

Kleve ønsker også at kritikerne foreslår en oversikt og vinkling på anmeldelsen før de får oppdraget godkjent. Overskriftene bør være klikkvennlige, og kan gjerne være utbrudd av typen «Herregud for en historie!».

Samtidig vil kritikerne få økt honorar for den noe ekstra jobben.

Kulturredaktør Sigrid Hvidsten og bokansvarlig Marie Kleve bekrefter innholdet i e-posten ovenfor Klassekampen, men sier at det kan komme noen justeringer underveis. De tror omleggingen kommer til å treffe flere og et bredere spekter av lesere.

Heidi Bale Amundsen, styreleder i Norsk kritikerlag, er derimot ikke imponert. Hun mener e-posten fra Dagbladets bokansvarlig eksplisitt formulerer to hovedtendenser i kritikerfeltet.

– Det er en vending fra en analytisk og vurderende kritikk mot en mer konsumrettet kritikk. Stadig mer kritikk handler om å gi tommel opp eller ned, terningkast og anbefalinger, sier hun til Klassekampen.

Hun understreker samtidig at det ikke bare gjelder Dagbladet.

Hun mener det hele viser til en situasjon hvor redaksjonen har abdisert.

Hvidsten og Kleve sier til Klassekampen at de mener kritikken rettes på feil grunnlag.

– Dette er en oppsiktsvekkende påstand som vitner om svak forståelse for hvordan redaksjonelt arbeid fungerer, ettersom denne omleggingen åpenbart vil gi oss mer kontroll på hva som kommer på trykk i avisa, sier Kleve.

Annonse
Annonse
Annonse