Annonse
Gyldendal Norsk Forlag (bildet) er sammen med Cappelen Damm dømt i Høyesterett for ulovlig samarbeid. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Cappelen Damm og Gyldendal tapte i kartellsak i Høyesterett

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Cappelen Damm og Gyldendal må ut med til sammen 13,6 millioner kroner etter at Høyesterett kom fram til at de ulovlig boikottet distributøren Interpress.

Høyesterett kom enstemmig til at forlagenes boikottsamarbeid hadde som formål å begrense konkurransen på en slik måte at forholdet rammes av konkurranseloven.

Det var i 2017 at Konkurransetilsynet vedtok å ilegge forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug gebyrer for å ha utvekslet konkurransesensitiv informasjon. Konkurransetilsynet mente dette førte til en boikott av distributøren Interpress.

Saken gikk til Oslo tingrett, der forlagene i 2018 ble dømt. Gyldendal og Cappelen Damm anket, og i lagmannsretten i september i fjor ble de dømt på nytt – da under dissens – til å betale henholdsvis 7,3 og 6,3 millioner kroner i gebyrer.

– Cappelen Damm har ikke vært enig med Konkurransetilsynet i at forlagenes samarbeid hadde et konkurransebegrensende formål og anket derfor lagmannsrettens dom. Vi tar nå til etterretning at Høyesterett har kommet med siste ord, sier administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm til Dagens Næringsliv.

Kommunikasjonssjef Camilla Bruseland i Gyldendal sier til avisen at de har vært uenige med Konkurransetilsynet og har ment at saken er av stor prinsipiell betydning som det var viktig for dem å få avklart.

– Nå tar vi Høyesteretts dom til etterretning, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse