Annonse
Forfatter Sara Omar reiser fra Danmark til Lillehammer for å motta en svært fin prisheder i mai. Foto: Henriette Mørk

Bjørnsonprisen til Sara Omar

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forfatteren av «Dødevaskeren» og «Skyggedanseren» prises med Bjørnsonprisen under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai.

Bjørnsonprisen 2021 tildeles Sara Omar, og fra juryhold heter det at hun får prisen «for det bidraget hun har gitt gjennom sitt litterære virke til å løfte et viktig samfunnsproblem inn i den offentlige samtalen, med betydning langt utover det nordiske».

Romanen «Dødevaskeren» ble utgitt i 2017, og kom på norsk i 2018, oversatt av Hilde Rød-Larsen. Omar fulgte opp med «Skyggedanseren» i 2019, som kom på norsk i 2020, oversatt av Inge Ulrik Gundersen.

«Juryen har lagt vekt på at det krever et ukuelig mot for å skrive litteratur som dette. Omkostningene ved å skrive romaner slik Sara Omar gjør, handler primært ikke om litterær stiløvelse, men heller å anvende litteraturen som et ikkevoldelig, men slagkraftig og kunstferdig våpen i kamp mot den patriarkalske kvinneundertrykkingen som ser ut til å ville vedvare, over hele kloden», heter det videre om forfatteren.

Sara Omar er født i irakisk Kurdistan og flyktet fra krigen på slutten av 1990-tallet. Hun kom til Danmark i 2001 hvor hun fremdeles er bosatt. Hun har fått flere litterære priser og i 2019 mottok hun Rådet for Menneskerettigheders hederspris.

Sara Omar kommer til Lillehammer for å motta prisen og holde Bjørnsonforedraget når festivalen ruller i gang fra 25.–30. mai.

Annonse
Annonse
Annonse