Bok

De fleste nordmenn leste en bok i fjor. Her: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og kronprins Haakon Magnus under åpningen av nye Deichman hovedbibliotek i Bjørvika.

Vi leser fortsatt mye

8 av 10 nordmenn leste en bok i 2019. Det er flere enn for to år siden.

Publisert Sist oppdatert

Leserundersøkelsen blir gjennomført annethvert år av IPSOS på oppdrag fra Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen.

Mandag ble resultatet for 2019 offentliggjort, og her går det fram at over 8 av 10 nordmenn leste en bok i 2019. Det er flere enn for to år siden.

83 prosent av befolkningen leste minst én bok siste år, mot 80 prosent ved undersøkelsen i 2017. I snitt leste befolkningen 13,2 bøker i 2019 (12,7 i 2017). Befolkningen over 40 år leser mest, og kvinner leser mer enn menn, heter det i pressemeldingen.

Bruk av strømmetjenester til lytting av lydbøker har økt med 9 prosentpoeng i 2019, mens e-bokkjøpet øker med 5 prosent samme år.

«Vi leser stadig mer på digitale flater; både lesing av ebøker og lytting til lydbøker har økt. Bokhandelen beholder sin posisjon som den foretrukne handelskanalen for bøker, og stadig flere handler bøker på nett. Netthandel som handelskanal øker, mens bokkjøp i kiosk og dagligvare har gått ned», heter det i videre.

I undersøkelsen svarte 68 prosent av befolkningen at de kjøpte minst én bok i 2019, mot 70 prosent i 2017.

– Leserundersøkelsen bekrefter at de digitale formatene stadig blir mer populære, og samtidig at leserne også regner med å lese mye på papir i de kommende årene, sier Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

Powered by Labrador CMS