Annonse
Foto: Carina Johansen / NTB

Mener Konkurransetilsynet er ute etter bransjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

I forrige uke ble det klart at Konkurransetilsynet varslet millionbøter til norske forlag. Til sammen var bøtene på over 500 millioner kroner til sentrale aktører i norsk bokbransje.

Litteratursosiolog Trond Andreassen hevder overfor Klassekampen at tilsynet har vært ute etter norske forlag i flere tiår, og at det nyeste varselet bygger på en feilslutning:

– Det virker som om dette er blitt gjort som et skrivebordsprosjekt. For meg ser det ut til at Konkurransetilsynet mangler forståelse for hvordan bokbransjen og Bokbasen fungerer.

Konkurransetilsynet mener de største forlagene i Norge har brukt tjenesten Bokbasen til ulovlig samarbeid. På den måten har de delt informasjon om priser og lanseringsdato for bøker.

Bokforsker ved Oslomet, Cecilie Naper, støtter Andreassen i at Konkurransetilsynet har vært ute etter bokbransjen i lengre tid.

– Den jakta kommer til å fortsette så lenge det finnes en bransjeavtale med faste priser, sier Naper til Klassekampen.

Hun presiserer at det er Konkurransetilsynets oppgave å passe på at det foregår fri konkurranse, men samtidig mener hun at tilsynet gjør en feil når de ikke – i motsetning til EU – aksepterer premisset om at bøker av kulturpolitiske hensyn bør unntas fra vanlige konkurranseregler.

 

 

Annonse
Annonse
Annonse