Annonse
Karl Ove Knausgård kommer med ny bok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Knausgård med ny roman

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Boken har fått tittelen «Morgenstjernen» og lanseres 18. september. 

Hans amerikanske agentur The Wylie Agency kan melde at boken allerede er forhåndsolgt til 13 land.

Boken veksler mellom mange karakterer, og skiller seg ut fra Knausgårds øvrige romaner, skriver forlaget i en pressemelding. På spørsmål om hvorfor den ble skrevet på denne måten, svarer han:

 Jeg har jo tidligere skrevet om verden slik den ser ut for ett enkelt menneske, og forsøkt å utforske noe av den kompleksiteten som finnes der. Tanken var at virkeligheten er slik hver og en av oss ser og opplever den. Denne gangen ville jeg forsøke å la mange slike ulike virkelighetsoppfatninger møtes, flere mennesker som opplever det samme, men forstår det forskjellig. Hvor befinner sannheten seg da? Det er enkle greier: alle har vel kranglet med noen om noe, og kjent på følelsen av at det er umulig å overbevise den andre om at du har rett, selv om du har det – mens den andre da sitter med akkurat samme følelse. Det er også komplisert: virkeligheten for en som tror på Gud er en helt annen enn en som ikke tror på Gud. I denne romanen har jeg forsøkt – men selvfølgelig ikke klart – å spille ut ulike virkelighetsforståelser mot hverandre, fra kjøkkenet til kirka og tilbake igjen.

«Dette er en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri», heter det i teksten om boka. På spørsmål om hva slags fascinasjoner og interesser som har drevet ham til å skrive denne romanen, svarer Knausgård følgende:

 Alle mine fascinasjoner! Det er så mange karakterer at det har vært nok av ting å interessere seg for. Men i bunnen bare én: hvordan har det seg at vi selv om vi én og én vil det gode, i fellesskap gjør det onde? Det er nok å tenke på utryddelsen av dyrearter eller ødeleggelsen av miljøet, sier han.

Uvanlige fenomener inntreffer

Det er en helt vanlig kveld i august. Litteraturprofessoren Arne og kunstneren Tove er sammen med sine barn på feriestedet på Sørlandet. Deres venn, dagdriveren Egil, befinner seg på en hytte i nærheten. Presten Kathrine er på vei hjem fra et seminar, journalisten Jostein er ute på byen, kona hans Turid som er hjelpepleier har nattevakt. Over dem alle dukker det plutselig opp en enorm stjerne på himmelen. Ingen, selv ikke astronomene, vet sikkert hva slags fenomen det er. Er det en stjerne som brenner ut? Hvorfor har da ingen sett den før? Eller er det en helt ny stjerne?  Langsomt legger nyhetens interesse seg, og livet går videre, men ikke helt som  før, for uvanlige fenomener begynner å inntreffe i utkanten av menneskenes tilværelse. Alle de forskjellige personene som romanen følger disse dagene i august, forstår det som hender ulikt, og alle bakser med problemer i sine egne liv.

«Morgenstjernen» er en roman om det vi ikke forstår, om det store dramaet sett gjennom det lille livets begrensede linse.  Men først og fremst er det en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri.

Annonse
Annonse
Annonse