Annonse
En hoppende glad prisvinner: Øyvind Berg fikk torsdag Gyldendalprisen 2019 for sitt forfatterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Gyldendalprisen 2019 til Øyvind Berg

Hopper i glede

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Gjennom snart fire tiår har Øyvind Berg stått bak et stort og mangfoldig forfatterskap.

Berg (f. 1959) debuterte med diktsamlingen «Retninger» i 1982 og har siden gitt ut en rekke diktsamlinger, essays og skuespill. Forfatterskapet rommer også flere gjendiktninger, fremst av disse er Paul Celans forfatterskap.

I 2013 ga han ut «Stećci. Ikke rot med knoklene mine. Bosniske gravskrifter 1200–1500» sammen med Dina Abazović.

Kristiansand-bosatte Øyvind Berg har også teaterbakgrunn. Torsdag fikk han den høythengende Gyldendalprisen for sitt mangfoldige forfatterskap. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

I 2014 kom samlingen «Gjennom mørketida» og i fjor debuterte han som romanforfatter med «Roseromanen».

«Roseromanen er en fortelling om opphav, om å elske det som aldri kan fastholdes, og om rosedyrkingens lykksalighet», skrev Forlaget Oktober om utgivelsen.

Gyldendalprisen er en fri forlagspris på 500.000 kroner som deles ut til forfatterskap uavhengig av forlagstilknytning. Den tildeles forfattere som har «særlig betydelige forfatterskap».

Geir Mork, leder i Gyldendal legat, sa under seremonien:

– Fra første bokstav i offentligheten i 1982 har Berg vist oss at poesi og det poetiske kan være en fri og overlegen måte å tenke, erfare og kommunisere på – om det menneskelige og det umenneskelige. Med dette har Øyvind Berg suverent fylt kriteriene for å motta Gyldendalprisen.

Annonse
Annonse
Annonse