Bok

Jan Ove Ekeberg er ute med bind fire om Den store vikingkongen, «Fredens fiende».

– Et av de mest eventyrlige livene i norgeshistorien

Tidligere TV2-journalist Jan Ove Ekeberg skriver om vikingkongen Harald Hardråde i boken «Fredens fiende». Les intervjuet og hør podkasten med enda mer informasjon om spenningsserien «Den siste vikingkongen».

Publisert Sist oppdatert

Hva handler romanen om?

Spenningsserien «Den siste vikingkongen» er bygd over livet til Harald Hardråde, et av de mest eventyrlige livene i norgeshistorien. 15 år gammel deltar Harald i slaget på Stiklestad sammen med broren, Hellig Olav. Etter brorens død flykter han først til Russland og senere videre til keiserbyen, Konstantinopel, dagens Istanbul, som den gangen var hovedstad for det mektige Bysants. Her livnærer han seg som leiesoldat i keiserens «Væringgarden» til et kupp tvinger ham til ny flukt. Denne gangen hjem til Norge hvor han erobrer kongetronen og driver danskene ut av landet. Etter 20 år som konge forsøker han å erobre England. Dette blir vikingenes siste dristige tokt. Da Harald faller på Stamford Bridge i 1066, var vikingtiden over. Totalt blir det fem bøker i serien, den fjerde, «Fredens fiende» utkom i høst og den siste, «Dødens hærfører», utkommer neste år.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

Fra jeg lærte å lese har jeg hatt stor interesse for historie. Så da jeg, etter en rekke biografier og dokumentarbøker, bestemte meg for å skrive skjønnlitterært, måtte det bli historiske romaner. Jeg leste på nytt en rekke kongesagaer, ikke bare Snorre, men også mindre kjente sagaer, skrevet i samtiden. Etter dette kom den første serien, «I sverdets tid» i 2011-13. Den er bygd over borgerkrigstiden, kong Sverre, baglere og birkebeinere, på 1100- og 1200-tallet. Og nå «Den siste vikingkongen». Den første boka, «Krigens læregutt» kom i 2016 og den siste er planlagt neste år.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

Jeg skriver spenningsromaner, så målet er ikke mer aktverdig enn å underholde. Mange lesere mener de lærer mye historie fra bøkene mine, og alle de historiske hendelsene som omtales er slik de faktisk skjedde og de historiske personene er satt i riktig sammenheng. Så er oppdiktede personer og hendelser vevd inn i dette. Men også disse er tidstypiske, med andre ord: personene kunne ha levd og hendelsene kunne ha skjedd.

Hør mer om «Den siste vikingkongen», hvordan Ekeberg jobber med sine bøker og om hvilke forfattere han inspireres av i podkasten «Plottet»:

Når begynte du å skrive på romanen?

Planleggingen startet allerede under skrivingen av den forrige serien, «I sverdets tid», med lesing av sagaer og annet. Når den siste boka kommer neste år har jeg arbeidet i 10 år med Harald Hardråde og hans tid.

Når og hvor skriver du?

Som journalist gjennom mer enn 30 år kan jeg jobbe hvor som helst, men jeg trives best i min skrivestue i «Artillerigården» fra 1776, i Gamlebyen i Fredrikstad.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

Planlegging og grundig research er stikkord. Jeg lager omfattende skisser før jeg begynner å skrive selve romanen. Fordelen med dette er at jeg vet hvordan boka skal slutte før jeg starter, og ikke sjelden skriver jeg faktisk slutten først. Dermed har jeg god kontroll på historien. Men det skjer at historien, og karakterer, blir annerledes enn planlagt og da endrer jeg også skissen, så kart og terreng stemmer. Jeg har sett det omtalt som «The headlights principle». Du kjenner veien og vet hvor du skal, men du kjører på natten og ser ikke lenger enn frontlysene rekker.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Jeg vil tro jeg leser 25-30 bøker i løpet av året, pluss en god del artikler. Som Stephen King sier i sin «On writing», å være forfatter er enkelt, du må kun gjøre to ting: Skrive og lese. Til gjengjeld må du skrive og lese hele tiden. Kanskje leser jeg mer faglitteratur enn før, spesielt i perioder hvor jeg driver mye research. Men jeg har stor glede av å lese romaner også.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

Vanskelig. Men siden bøkene ennå ikke er oversatt til engelsk, håper jeg mine mange venner i England og USA får anledning til å lese serien etter hvert.

Finnes det en bok du vil anbefale KulturPlots lesere?

Alle om ennå ikke har lest Sigrid Undsets trilogi om «Kristin Lavransdatter» har en stor leseopplevelse til gode.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

Vanskelig igjen. Et besøk hos Snorre på gården Reykholt ville vært fantastisk. Men jeg ville nok hatt mer utbytte av en lunsj med Knut Hamsun, gjerne på hans eldre dager. Han har en av de beste penner i litteraturhistorien og er selv et stort mysterium. Hvordan arbeidet han og tenkte rundt bøkene? Hvilken livsfilosofi lå i bunnen og hvordan kunne en som skriver så innlevende og varmt, omfavne en menneskefiendtlig bevegelse som nazismen?

Hvis du måtte velge:

Jo Nesbø eller Agatha Christie

Twitter eller Facebook

Lydbok eller podkast

Avis på papir eller avis på nett

Dagbladet eller VG

Dagens Næringsliv eller Klassekampen

Ibsen eller Hamsun

Papirbok eller e-bok

Fagbok eller roman

Netflix eller YouTube

Ved sjøen eller på fjellet

Jan Ove Ekeberg (66)

  • Yrke: Forfatter
  • Alder: 66 år
  • Utdannelse: Master of Political Science, University of Minnesota
  • Aktuell med boken: «Fredens fiende», bind fire i spenningsserien «Den siste vikingkongen»
  • Bosted: Fredrikstad
  • Forlag: Gyldendal
  • Antall sider: Så langt 4 bøker, alle rundt 350 sider
Powered by Labrador CMS