Bok

Forlaget Oktober bryter samarbeidet med den kritikerroste forfatteren Per Marius Weidner-Olsen.

Dropper kritikerrost roman

Oktober vil ikke trykke et nytt opplag av Per Marius Weidner-Olsen kritikerroste roman fordi han ikke fortalte forlaget om at han er tidligere straffedømt for noe av det han skriver om.

Publisert Sist oppdatert

Per Marius Weidner-Olsen har fått strålende kritikker for sin debutroman «Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen». Her skildrer han oppveksten til en gutt som opplever et seksuelt overgrep.

Selv om Weider-Olsen er passert 60 år, ble han spådd en strålende karriere som forfatter.

Nå bryter forlaget Oktober samarbeidet med ham fordi han ikke fortalte dem at han for 17 år siden ble dømt for å ha skaffet seg «seksuell omgang ved misbruk av stilling eller tillitsforhold», som det heter i dommen.

– Vi opplever dette som et alvorlig tillitsbrudd, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Forlaget Oktober til NRK.

Forlaget vil ikke markedsføre romanen hans og ikke trykke et nytt opplag.

Weidner-Olsen forteller at romanen er ei skildring av hans egen oppvekst.

– Om jeg hadde opplyst forlaget om dommen, ville det ha ført til at personer som ikke blir omtalt i romanen presumptivt likevel blir trukket inn. Den etiske avveiningen veiet tyngre for meg enn hensynet til forlagets behov for eller rett til informasjon. Jeg mente uansett informasjonen var irrelevant her siden romanen ikke tar for seg dommen, aktører eller hendinger i dommen, sier Weidner-Olsen til NRK.

Han velger å stå fram fordi han mener håndteringen til forlaget er prinsipielt og etisk feil, og fordi han trenger å fortelle hva romanen handler om – og ikke handler om.

Engelstad i Oktober sier tillitsforholdet mellom forfatter og forlag er vesentlig, og at hun har forståelse for at fornærmede i dommen har reagert på romanen.

– Når det er en overlappende tematikk mellom romanen han har skrevet og det han er dømt for, er det viktig og relevant informasjon for oss å få, sier Engelstad.

Hadde forlaget visst om dommen mener hun de kunne arbeidet annerledes med teksten eller tatt ut enkelte parti, informert aktuelle parter eller valg å ikke gi ut boka, sier Engelstad.

Bakgrunnen for konflikten, er at den som Weidner-Olsen ble dømt for å ha forgrepet seg på, reagerer på at den som blir utsatt for overgrep i romanen også reflekterer over egen skyld og ansvar.

Powered by Labrador CMS