Annonse
Den tyske ukebladjournalisten Ronja Ebeling om bord i Litteraturtoget fra Berlin til Frankfurt. Hun skriver om de kongelige for det tyske ukebladet Gala. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Den tyske ukebladjournalisten Ronja Ebeling om bord i Litteraturtoget fra Berlin til Frankfurt. Hun skriver om de kongelige for det tyske ukebladet Gala.    Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mette-Marit-feber i Tyskland

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Leserne våre elsker de kongelige. Fordi det handler om glamour og historie. Ikke om hverdagslivet, sier den tyske journalisten Ronja Ebeling, som jobber i Gala, et populært kjendismagasin som spesialiserer seg på kongelige.

Hun er en av mange tyske journalister som må finne seg i knuffing og kaos på veien for å dokumentere det norske kronprinsparet på reise gjennom Tyskland.

Tirsdag måtte Mette-Marit rett og slett stoppe opp på vei inn i en bokhandel i Köln for å ta av seg jakken – det ble veldig varmt.

Pågang

UD og slottet melder om voldsom pågang fra tyske medier, og kaoset er ventet å bli enda større når kronprinsparet ankommer Frankfurt og den gigantiske bokmessen tirsdag ettermiddag.

Over 100 pressefolk vil være til stede på perrongen.

– Denne turen har blitt dekket masse i tysk presse. Det er kjempestort, sier Ebeling til NTB.

Kronprinsessen har lange dager fullstappet med program, og mandag kveld valgte hun å droppe et kveldsarrangement. Kronprins Haakon er med på turen og kan steppe inn dersom lungesykdommen gjør at hun blir sliten.

«Down to earth»

Det er allerede skrevet side opp og side ned om Mette-Marit og hennes litteraturinteresse i tyske medier de siste ukene.

Men hvorfor bryr tyskerne seg så mye om de kongelige i nord?

– Jeg tror det tyske folket liker Haakon og Mette-Marit veldig godt. De er veldig «down to earth», ikke sånn som Meghan i Storbritannia for eksempel, for hun er ikke så nær folket, sier ukebladjournalisten.

– Mette-Marit virker veldig normal, som en god venn å ha i sitt liv. Jeg tror det er det folk liker ved henne.

Generasjonsskille

Ebeling trekker også fram nære bånd til Tyskland.

– Fascinasjonen for de skandinaviske kongelige handler om at dere er naboene våre, dere er så nærme Tyskland. Spesielt folkene i Nord-Tyskland liker å dra til Norge i ferien, og derfor er de så nær folkene der, forklarer hun.

Spørsmålet er hvor lenge interessen for de norske kongelige vil vare.

– Min generasjon, 20–30 år gamle, bryr seg ikke så mye om de kongelige. De bryr seg kanskje litt om Meghan og Kate, men de eldre generasjonene elsker alle de kongelige, sier hun.

Annonse
Annonse
Annonse