Bok

«Nattmannen»-forfatter spiller egen karakter i musikal

Anders Totland endte opp som nattmannen i musikalen «Hekseringen». Forfatteren, som ikke hadde sangerfaring, har overrasket både seg selv og andre under prøvene.

Publisert Sist oppdatert

­Han har tidligere blitt spurt om å være konsulent for både animasjonsfilm og spillefilm, med bakgrunn i sakprosabøkene sine, i tillegg til å motta forespørsler fra studenter og forskere, forteller han til KulturPlot.

– Men dette er definitivt første gangen jeg har blitt castet til en musikalscene fordi jeg har skrevet bok om den aktuelle karakteren, smiler han.

Ut av det blå

Tilbudet om rollen kom ut av det blå, da Totland fikk en telefon i vinterferien. Han var ikke sikker på om tilbudet om en rolle i en musikal var seriøst ment.

– Jeg tok det ikke helt seriøst først. Jeg visste jo ikke om dette var noen som ville tulle med meg. Så tenkte jeg litt mer over det. Jeg er lokal, har kunnskapen om rollen – i og med at jeg har skrevet bok om den – men ingen hadde hørt meg synge! Riktignok har jeg spilt i band, men der trakterte jeg tangentene, utdyper han.

– Jeg måtte stille dem spørsmålet «er dere sikker på at dere vet hva dere gjør», smiler han.

Totlands bok, «Nattmannen», er en faktabok med 10 sanne historier om folk uten ære. Nattmannen var han som tok seg av avfallet, flådde hester og ryddet etter at bøddelen hadde gjort sitt. Dette yrket ble sett på som fullstendig æreløst.

Solonumre

Etter en uke med øving og gode instruksjoner merket Totland at dette kunne gå bra. Bøygen var to store solonumre. Han ba dem gi ærlige, direkte tilbakemeldinger. Det fikk han, og det vokste han på, mener han.

– Jeg har i denne prosessen funnet ut at jeg faktisk kan synge. Det kan skape muligheter for meg på veien videre, sier Totland.

Foto Nattmannen i aksjon under prøvene på «Hekseringen». Foto: Jesper Andersen.

Han presiserer at tett oppfølging fra regissør, koreograf og flikking på sang har vært avgjørende for at det har gått bra.

– Det er krevende å gjøre noe man aldri har gjort før. Den første kvelden jeg gikk på scenen under prøvene, ble jeg overveldet av hvor vakkert det var – med lys og full produksjon. Det førte til at jeg glemte teksten. Nå er skrekken øvd vekk, og jeg ser frem mot premieren 4. august.

– Hvor stor er rollen din?

– Rollen er avgjørende for plottet i historien, men det er ingen stor rolle. Jeg er på scenen i rundt 25 minutter, av 2 timer totalt. I tillegg synger jeg med ensemblet. Da må jeg gjemme meg inne i et berg, så ikke publikum ser meg, smiler han.

Ny bok

Anders Totland synes det er festlig å gjøre musikalen, samtidig som han kommer ut med ny bok.

Boken «Norske sjørøvarar» er historien om de virkelige sjørøverne og handler om sjømenn som kom fra fattigdom, men som drømte om rikdom. Det er òg historien om hvordan ulike konger og dronninger har brukt alle tenkelige virkemidler for å kjempe til seg makt.

Foto Anders Totland lanserer ny bok, samtidig som han spiller musikalen. Foto: Gyldendal.


Musikalen går mellom 4.-13. august i uteamfiet Moster Amfi i Bømlo.

Året er 1665, og heksebrenning foregår over hele Europa. I Bergen må Kristina og bestevennen Peder forsøke å redde Kristinas bestemor som blir tiltalt og dømt som heks. Hun står i fare for å bli brent på bålet. De to barna må ut på en farlig ferd, og får erfare trolldom og heksekunster på nært hold. Kan Kristina og Peder redde Besta fra flammene?

Forestillingen skal, ifølge arrangøren, by på både humor, spenning, dans, sang, flammer, fyrverkeri og høye smell.

Powered by Labrador CMS