Facebook

Kulturministeren: Media og tek-giganter må opp av skyttergravene

Publisert Sist oppdatert

Å logge av Facebook er ikke løsningen for medier som opplever at lovlig innhold blir blokkert, mener kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Hun innkaller teknologigigantene og norske redaktørstyrte medier til et møte for å diskutere hvordan man kan sikre et godt offentlig ordskifte.

– Jeg mener det finnes et grunnlag for gode løsninger hvis mediene og plattformene setter seg ned sammen. Derfor vil jeg invitere aktørene til et møte på nyåret der jeg kommer til å utfordre dem til å finne fram til felles løsninger og kjøreregler som kan bedre det offentlige ordskiftet. Det er i alles interesse, sier kultur- og likestillingsministeren.

EU jobber med en ny lov for digitale tjenester. Norge og de andre EFTA-landene har bedt om at redaksjonelle medier skjermes, slik at plattformene ikke kan fjerne eller redigere innhold fra slike medier med henvisning til egne brukervilkår.

Men signalene fra Brussel er at dette ikke blir hørt, går det fram av en pressemelding fra departementet. Trettebergstuen vil derfor i stedet få i gang en diskusjon mellom mediene og plattformer som Facebook her i Norge.

Spørsmålet om norske medier bør «logge av Facebook» ble diskutert av flere redaktører på et arrangement på Pressens Hus i Oslo tirsdag. Her kom det fram at Bergens Tidende har bestemt seg for å kutte annonseringen på Facebook, ifølge Kampanje.

VGs Gard Steiro oppfordret NRK til å gå i front og ikke bidra til å «mate dyret», det vil si bruke Facebook som kanal.

– Vi må gjøre oss så lite avhengige som mulig av disse plattformene, sier Steiro.

NRKs medie- og strategidirektør Øyvind Lund opplyste at de har redusert antall kontoer på Facebook, og at det er interne diskusjoner om man skal logge av Facebook eller ikke.

– Facebook er viktig for folk og det er en bra tjeneste. Vi kan ikke helt distansere oss fra det, sier han.

Powered by Labrador CMS