Teater og scene

Våren på Nationaltheatret er klar

Våren på Nationaltheatret byr på både satire, cowboyer, menneskelige fortellinger – og et aldri så lite gjensyn.

Publisert Sist oppdatert

­Sverre Anker Ousdal spiller nemlig hovedrollen når Ingmar Bergmans fortelling «Jordbærstedet» får urpremiere på Hovedscenen neste år.

– Sverre Anker Ousdal er en bauta i norsk teater, og det er en begivenhet at det er nettopp han som skal spille hovedrollen som legen Isak, sier teatersjef Kristian Seltun. Scenen deler Ousdal med medspillere som Anne Marit Jacobsen, Laila Goody og Anne Krigsvoll – og regien står Johannes Holmen Dahl for.

Oppstart av rehabiliteringen av Nationaltheatret er fortsatt uavklart, noe som har gjort den kunstneriske planleggingen utfordrende. Men stor innsats fra alle på huset, gjør at vårprogrammet nå kan presenteres, sier teatersjef Seltun videre. Og opplyser at scenekunst blir det på både Hovedscenen i Oslo sentrum, på teatrets scener på Torshov og Løren – og i et nedlagt kjøpesenter på Økern.

Den kontroversielle regissøren Christian Lollike tar tak i Ludvig Holberg, og slipper løs en overskuddspreget og satirisk Jeppe – med Eindride Eidsvold i hovedrollen. Kritikerroste «Dødsdansen» går for fulle hus på Torshovteatret denne høsten – og var utsolgt allerede før premieren. Etter nyttår får flere mulighet til å oppleve August Strindbergs drama i Marit Moum Aunes regi, når forestillingen tas til Hovedscenen. Dessuten får familieforestillingen «Alice i Vidunderland», signert teaterskaperne Mads Bones og Kyrre Havdal, nypremiere.

På Nationaltheatrets scene på Torshov starter teatervåren med Norgespremiere på «Billy the Kids samla verk». Her går regissør Jonas Corell Petersen ned i mytene rundt det ville vestens mest berømte lovløse. Stykket er basert på Michael Ondaatjes bok.

På Torshovteatret settes også «Hvis dette er et menneske», av den jødisk-italienske frihetskjemperen Primo Levi, opp. Hans øyenvitneskildring fra konsentrasjonsleiren Buna nær Auschwitz, er blitt en klassiker. I vår bringer Øystein Røger teksten til liv i monologformat, mens Alan Lucien Øyen står for regien.

Nationaltheatret lager også musikal av Ingvar Ambjørnsen-klassikeren «Døden på Oslo S». Dette skal utspille seg i det nedlagte kjøpesenteret på Økern i Oslo. Simen Formo Hay står for regien, og i løpet av november blir det kjent hvem som skal bekle rollene.

Også Kanonhallen på Løren i Oslo er blitt etablert som Nationaltheatrets scene. Her satset det blant annet stort på barn og unge, og høstens store familieforestilling «Den lille prinsen», regissert av Kjersti Haugen, blir med videre inn i vårrepertoaret.

Linn Skåbers eksistensielle komedie «Mens vi venter på no’ Godt» spilles også i Kanonhallen i kjølvannet av norgesturneen. Både Skåber selv og Ine Jansen medvirker i forestillingen, mens Catrine Telle står for regien.

Powered by Labrador CMS