Per-Olav Sørensen har regien på sommerens Gålå-oppsetning av «Peer Gynt».

Foto: Heiko Junge / NTB

«Tilgjengelig» Peer Gynt gjenoppstår på Gålå

Publisert: 4. august 2022 kl 14.16
Oppdatert: 4. august 2022 kl 14.16

­Dette er noen av overskriftene i Peer Gynt-festivalen, som dras i gang i Gudbrandsdalen fredag.

Mens åpningen er ved kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), er Lars Elling festivalutstiller. Og på Gålå-scenen instruerer Per-Olav Sørensen Aksel Hennie i tittelrollen.

I et forsøk på å oppdatere Ibsens berømte stykke har sistnevnte duo villet gjøre replikkene lettere å forstå, melder NRK. Eksempelvis er originaluttrykket «forstukken» erstattet med «gjemt vekk».

– Uten å forandre eller forenkle for mye går det an å bytte om ord som gjør at teksten blir mer tilgjengelig for dagens publikum. Og det tror jeg er viktig og riktig å gjøre, sier Hennie til statskanalen.

– Vi vet jo at Ibsen ville at stykkene hans skulle forstås. Vi vet at han var opptatt av at folk skulle få føle noe, forstå noe, bli beriket. Hvis stykkene hans er utilgjengelige, fordi de oppleves gammeldagse eller er utilgjengelige på grunn av andre ting, så begår vi ikke bare en synd mot ham, men også mot stoffet og oss selv.

Skihopperen Maren Lundby er årets Gynt-prisvinner.

Foto: Heiko Junge / NTB

Årets Peer Gynt-pris går til skihopperen Maren Lundby.

Saken fortsetter under annonsen

– Hennes innsats gjennom mange år har ført til historiske endringer av hoppsporten, og åpnet nye muligheter for kvinnelige utøvere, sier nominasjonskomitéleder Rune Støstad.

Ibsens dramadikt «Peer Gynt» ble skrevet i 1867 og uroppført som skuespill på Christiania Theater 24. februar 1876. Festivalen ved samme navn avsluttes 13. august.

Ledige stillinger – kulturjobb