Foto

Nationaltheatret er blant teatrene som kan bli nødt til å skru opp prisene og kutte i produksjoner om statlig strømstøtte ikke kommer på plass. Foto: Annika Byrde / NTB

 

Teatre ­frykter kutt i publikumstilbudet på grunn av strømprisene

Publisert: 11. august 2022 kl 10.48
Oppdatert: 11. august 2022 kl 10.57

Teatre i Sør-Norge kan bli nødt til å kutte i publikumstilbudet og produksjonene om de ikke får kompensasjon gjennom statlig strømstøtte, skriver Klassekampen.

Nationaltheatret er blant teatrene som oppgir til avisen at de har hatt strømpriser de ikke kunne forutse. Til nå i år har de brukt 5,3 millioner kroner på strøm, mot 6,8 millioner totalt på strøm i fjor.

– På sikt vil dette ha betydning for produksjonene og publikumstilbudet. Vi vil måtte hente inn tapt egenkapital ved å sette begrensninger for hva vi kan lage, sier Marta Færevaag Hjelle, direktør ved Nationaltheatret i Oslo.

Ved Rogaland Teater vurderes det tiltak som solceller på taket, for å kompensere for et sprengt strømbudsjett. Teaterdirektør Ellen Math Henrichsen er usikker på om det vil løse budsjettproblemet, og etterlyser en kompensasjonsordning. 

– På sikt risikerer vi at kunstneriske produksjoner utgår fordi vi må betale strømregninger, for å sette det på spissen, sier hun til avisen, og understreker at de ikke vil forandre forestillingene som står på plakaten i høst.

Skal jobbe med å få på plass kompensasjonsordninger

Morten Gjelten, Direktør i Norsk teater- og orkesterforening, sier til avisen at de kommer til å følge strømprisutfordringene til teatrene tett inn mot høsten, og jobbe for å få på plass kompensasjonsordninger. 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vil ta initiativ til at det settes av midler fra statens side som teatrene kan søke på for å bøte på kostnadene til de enkelte institusjonene. Vi registrerer at næringslivet er i kontakt med staten for samme vurderinger, og vi tar for gitt at kunstinstitusjoner vil bli vurdert likt i denne sammenhengen, sier Gjelten til Klassekampen.

Ledige stillinger – kulturjobb