Teater og scene

Suksess for norsk teaterstykke i USA

Stykket «Christen The Place», som handler om menns mentale helse, skapte begeistring i New York. Snart er det norgespremiere.

Publisert Sist oppdatert

KulturPlot skrev tidligere i år om ensemblet Alt eller ingenting, og deres stykke om menns mentale helse, «Christen The Place», som skulle settes opp i New York.

Et selvmord førte til at en kompisgjeng av skuespillere og en amerikansk manusforfatter laget teaterstykket. Målet på sikt er å få satt opp stykket på skoler i hele Norge, for å få forebygget psykisk sykdom.

Foto Ensemblet Alt eller ingenting, sammen med sine medhjelpere i New York. Foto: Alt eller ingenting.

Teaterlærer, skuespiller og improvisatør, Olav Kåre Dønheim er en del av Alt eller ingenting. Han forteller at ensemblets opphold i New York ble en suksess.

– Billettsalget gikk litt tregt i starten før avreise, men jungeltelegrafen gikk raskt etter ankomst. Dette resulterte i utsolgte forestillinger, latter og tårer og mange veldig gode tilbakemeldinger.

Tilbakemeldingene KulturPlot har fått, vitner om både godt manus, bra cast, ros for omhandling av viktig tema og den nevnte latteren – men også tårer.

Viktig med åpenhet

Dønheim forteller at kompaniets visjon er at Alt eller ingenting skal skape teater som tar opp samfunnskritiske problemstillinger, og som bidrar til et mer åpent samfunn. For skuespillerne er et åpent samfunn bygget på sårbarhet og ærlig kommunikasjon.

Foto Teaterlærer, skuespiller og improvisatør, Olav Kåre Dønheim. Foto: Håkon Jørgensen

Tematikken er viktig, noe som også kan dokumenteres forskningsmessig: Forskningsprosjektet UNG2022 viser til at det som engasjerer ungdom i alderen 15 til 25 år mest akkurat nå, er mental helse og fokus på egen mental helse spesielt.

– Det å spille teater i New York er en drøm vi har gått og båret på lenge. Det å få lov til å gjøre det med en forestilling som vi selv har investert i og har så tro på, gjør opplevelsen enda større. Det gikk over all forventning og mottakelsen fra publikum tyder på at vi har en viktig forestilling på gang, sier Dønheim..

Norgespremiere

Dønheim forteller at ensemblet ikke har landet helt etter New York-forestillingene. De har imidlertid ikke noe valg, siden stykket nå skal settes opp i Norge.

– Vi gikk i overskudd i USA, og selv om vi nå sitter i Oslo, så tror jeg ikke vi helt har landa. Vi gleder oss til norgespremieren om en måned.

Powered by Labrador CMS