Teater og scene

Statsbygg avslutter rehabiliteringsprosjektet for Nationaltheatret på grunn av høye kostnader. Nå kan den ærverdige bygningen bli museum.

Setter rehabiliteringen av Nationaltheatret på vent – sier opp kontrakt

Prosessen har blitt utsatt en rekke ganger allerede. Nå er prosjektet satt på vent, og det ærverdige bygget kan bli museum.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at forprosjektet viser at den planlagte rehabiliteringen blir for dyr, uansett hvor mye de prøver å kutte i prosjektet.

– Til tross for en rekke reduksjoner og endringer i prosjektet har det ikke vært mulig å redusere kostnadsnivået, skriver Statsbygg i en pressemelding.

– Årsaken er blant annet behovet for refundamentering av bygningen, krevende antikvarisk rehabilitering og den ekstraordinære prisveksten i markedet.

I 2020 inngikk Statsbygg en samspillskontrakt med Veidekke for rehabiliteringen av teatret. Nå er denne sagt opp.

Dyrere enn antatt

­Det er nå ti år siden staten bestemte seg for at noe skulle gjøres med Nationaltheatret. Siden den gang har prosessen blitt utsatt en rekke ganger – og prislappen blitt stadig større.

Forfallet ved Nationaltheatret har skjedd over mange tiår. Situasjonen er så alvorlig at deler av fasaden ble pakket inn i sponplater og plast for å hindre at deler av muren faller ned og skader forbipasserende. Innvending er det også akutt behov for oppussing med store sprekker i gulv og tak.

Siste nytt var at oppussingen var utsatt til tidligst neste år. Planen har nå vært å begynne byggearbeidet i 2023, som har en antatt tidsramme på fem år.

Pristaket var i utgangspunktet 1,9 milliarder kroner, men har økt flere ganger – senest til 4,4 milliarder.

Bygget har ikke gjennomgått en omfattende renovasjon siden det sto ferdig i 1899.

Nytt teaterbygg på Tullinløkka?

Nå kan det i stedet bli bygget et nytt nasjonalteater på Tullinløkka, ved det nedlagte Nasjonalgalleriet.

– Statsbygg har fått i oppdrag fra Kulturdepartementet å utarbeide en mulighetsstudie som utreder en alternativ løsning hvor Tullinløkka og Nasjonalgalleriet tas i bruk for å etablere en ny, moderne scene, heter det i pressemeldingen.

Foto Er denne plassen et alternativ for Nationaltheatret? Tullinløkka er blitt brukt til mye forskjellig: Parkeringsplass, bensinstasjon, riggeområde og det midlertidige museet «frosken» fra 2005, blant annet. Slik så det ut i 2010. Foto: Berit Roald / NTB

I så fall vil det historiske teateret på sikt bli rehabilitert uten refundamentering eller tilleggsarealer under bakken.

NTB skriver at bygningen ifølge NRK kan bli tatt i bruk som museumsteater.

– Man kan gjøre det litt lekkert

Om planen om teater på Tullinløkka har kulturminister Anette Trettebergstuen tidligere uttalt følgende til Aftenposten:

– Tanken er å bygge litt under og litt over bakkeplan. Man kan gjøre det litt lekkert. Da kan plassen fortsatt være åpen for publikum ved at man kan bruke taket litt som på Operaen.

Nationaltheatret har i mange år lett etter en midlertidig hovedscene, der de skulle være i minst fem år mens teateret rehabiliteres. Både Økern og Tullinløkka har vært nevnt som mulige steder.

Forslaget som skal utredes innebærer at man vil slippe en midlertidig løsning. Tanken er at rehabiliteringen vil starte først når et nytt bygg står klart på Tullinløkka.

Powered by Labrador CMS