Ballettsjef Ingrid Lorentzen. Foto: Erlend Aas / NTB

Operaen får kritikk etter rus-varsel – men ballettsjefen står på sitt

Publisert: 24. mai 2022 kl 09.06
Oppdatert: 24. mai 2022 kl 09.38

Fredag skrev Aftenposten om varslingssaken på Nasjonalballetten. Undersøkelser avdekket bruk av illegale rusmidler blant enkelte av kompaniets dansere, som har skjedd i private, sosiale sammenhenger.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen sa at hun har nulltoleranse for ulovlige rusmidler blant sine ansatte og bekreftet at saken har ført til «endringer». Hun vil ikke gå inn på hvilke endringer som er skjedd fordi det er snakk om personalsaker, sier hun.

Får kritikk

Flere har siden reagert på dette.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen, mener uttalelsene hennes er stigmatiserende.

– Saken representerer mye av det som er galt med behandlingen av rusbrukere i Norge, sier han til Aftenposten.

Han påpeker at det er forståelig at det tas grep om noen stiller ruspåvirket på jobb eller har adferd som rammer andre, men han mener hennes uttalelser peker mot at det ikke er noe som helst å utsette på hverken prestasjonene eller adferden til danserne.

Saken fortsetter under annonsen

Lorentzen står derimot på sitt:

– Det er viktig å signalisere nulltoleranse i et yrke med topputøvere der helse, sikkerhet og prestasjon er viktig. Og i et miljø med mange unge mennesker, sier hun i dagens Aftenposten.

Nettstedet Subjekt er også kritiske til Lorentzens uttalelser og skriver på lederplass at «Den norske opera og ballett ikke har noe å gjøre med hvilke rusmidler danserne bruker på fritiden».

Ledige stillinger – kulturjobb