Annonse
Den Norske Opera & Ballett. Foto: Paul Kleiven / NTB

Krever at populær ballett blir tatt av plakaten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Til våren kan den klassiske balletten «La Bayadère» igjen ses ved Den Norske Opera & Ballett. Men enkelte mener den bør tas av plakaten for godt.

Den klassiske balletten, som ble skapt av koreografen Marius Petipa i St. Petersburg i 1877, hadde norgespremiere for to år siden.

Til tross for «hakesleppende øyeblikk» og «klassisk, eventyrlig opplevelse», ifølge anmeldere, var det flere som reagerte også da. Blant dem Aftenpostens anmelder, som mente balletten var «et overflødighetshorn av glitter og bravur med en emmen smak av orientalisme», og Subjekts skribent, som spurte om vestlige ballettklassikere som baserer seg på eksotiske fremstillinger av andre kultur, rett og slett bør arkiveres. Det skriver Vårt Land.

Nå når den setes opp igjen, har Den Norske Opera & Ballett mottatt en e-post fra indisk-amerikanske Rajan Zed som protesterer mot at de setter opp noe han mener trivialiserer og latterliggjør østlig religion og tradisjon, ifølge VL.

Avisen skriver videre at Zed retter sin oppfordring til kulturminister Anette Trettebergstuen, til styremedlemmer og ledelse ved DNB&O og til den norske nasjonalballettens sponsorer. Zed mener balletten avslører «orientalistiske holdninger» fra 1800-tallet og opplever den som en «vestlig karikering av østlig arv» som bygger opp under «etnisk stereotypisering».

I november 2021 ble en skoleforestilling basert på balletten tatt av plakaten ved The Brook Theatre i den engelske byen Chatham etter påtrykk fra Zed Rajan.

Ønsker debatten velkommen

Ballettsjef Ingrid Lorentzen ønsker debatten velkommen.

– Vi trenger å se på fortida med dagens blikk for å forstå mer av oss selv og vår tid, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Hun mener La Bayadère inneholder «koreografisk slående partier, som i tillegg til å være vakre, har noe tidløst og abstrakt over seg», men at andre deler virker mer datert.

Annonse
Annonse
Annonse