Foto

Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Torstein Bøe / NTB

Delte meninger om teater på Tullinløkka

Publisert: 13. mai 2022 kl 08.09
Oppdatert: 13. mai 2022 kl 08.38

­Kulturminister Anette Trettebergstuen luftet nylig muligheten for et helt nytt teaterbygg på Tullinløkka, som kobles på det gamle Nasjonalgalleriet. Statsbygg får nå i oppgave å utrede denne muligheten.

Statsbygg skal også finne ut hvor mye det koster å rehabilitere det gamle Nationaltheatret uten å oppgradere det. Behovet for et teknisk moderne teater kan potensielt fylles av et nytt teaterbygg på Tullinløkka. Da kan også det nå tomme Nasjonalgalleriet fylles med kultur.

Nå skriver Aftenposten at det er delte reaksjoner på forslaget fra regjeringen:

– Min første reaksjon er at dette må være noe i nærhet av galskap og Ole Brumm-tankegang, sier Høyres Tage Pettersen til avisen.

Pettersen frykter økt pengebruk, og at kulturlivet i andre byer mener vi bruker for mye penger på kultur i Oslo.

– Selv om det er en fin tanke å ville inkludere Nasjonalgalleriet og Tullinløkka, er det en gal løsning å drive i to separate bygg samtidig, sier han til Aftenposten.

Trettebergstuen mener Høyres forslag, med både rehabilitering og oppgradering av teatret, blir dobbelt så dyrt som regjeringens løsning. Hun påpeker også at man ikke får mer teater for pengene.

Saken fortsetter under annonsen

Skuespiller Thorbjørn Harr beskriver regjeringens forslag som fantastisk, og kaller forslaget et løft i ambisjonsnivået, noe som kan bidra til at norsk scenekunst nærmer seg toppen internasjonalt.

Tullinløkka er en åpen plass som eies av kommunen og har vært brukt til mange ulike formål. Nå er den regulert til torg. En omregulering må derfor til om den nye idéen skal gjennomføres. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er positiv til å bidra i denne prosessen, sa han til Aftenposten.

Venstres lokalpolitiker Hallstein Bjercke er ikke imponert. Han mener det er stort press på torg og grøntområder i Oslo, og frykter at vi kommer til å bruke opp grøntområdene.

Nybygget skal forsøke å ivareta Tullinløkka som publikumsområde. Man ser på muligheten for å legge mesteparten under bakken, slik at taket kan brukes slik som på Operaen. Riksantikvar Hanna Geiran synes dette er «en spennende idé». I februar var hun negativ til en bygning på Tullinløkka, dersom det fantes andre alternativer.

Ledige stillinger – kulturjobb