Mariann Hole og Helene Naustdal Bergsholm i «Brannen».
Øyvind Eide

«Brannen» for første gang til scenen – tar i bruk robothund og 3D-film

Publisert: 20. januar 2022 kl 11.15
Oppdatert: 20. januar 2022 kl 11.15

– Dette er en av de teknisk mest krevende produksjonene vi noen gang har hatt på Nationaltheatret. Den tar i bruk hele teatermaskineriet og utfordrer virkelig hva som er mulig å få til på den gamle Hovedscenen vår, sier teatersjef Kristian Seltun.

Det er prosjektgruppa De Utvalgte som i samarbeid med Nationaltheatret dramatiserer Tarjei Vesaas’ bok fra 1960 for første gang. Det skjer 125 år etter at forfatteren fra Vinje ble født, og teppet går opp for urpremiere på Hovedscenen 22. januar.

«Brannen» er kjent som en mystisk og mørk roman – der både folkediktningen, modernisme, skrekkfilm og dannelsesreise får spille inn.

– Og med de banebrytende visuelle virkemidlene som her tas i bruk, kan publikum forvente seg en heftig teateropplevelse som virkelig spiller på alle sansene, framholder Seltun.

De Utvalgte har utviklet ny teknologi som tar i bruk 3D-film som scenografi og historieforteller. De har også leid inn roboter fra Mechatronics Innovation Lab i Grimstad, blant annet robothunden «Spot», fremgår det av pressemeldingen.

Hovedrollen Jon spilles av Helene Naustdal Bergsholm. På scenen møter vi også blant andre Per Frisch, som har sin avskjedsforestilling med «Brannen», før han går av med pensjon etter 36 år på teatret.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb