Annonse
Komiker Vidar Magnussen debuterer som opera-regissør. Foto: JOEL SAGET / AFP

Vidar Magnussen opera-debuterer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Komiker Vidar Magnussen debuterer som regissør i Operaen med den første fullskala operaproduksjonen på Hovedscenen siden før pandemien.

– Denne produksjonen er en stor begivenhet for hele dette huset, etter en lang tørketid. Og for en oase Orfeus i underverdenen har blitt: leken, fantasifull, med stor energi og masse humor!, sier operasjef Randi Stene, som etter to år med pandemi endelig kan vise sin første fullsceniske opera for publikum.

Fra onsdag 8. desember kan Orfeus i underverdenen oppleves med strålende solister, Operakor og Operaorkestret på Hovedscenen. Den musikalske ledelsen er ved Tobias Ringborg.

Marvel møter mytisk operette

Vidar Magnussen var den første regissøren Randi Stene engasjerte etter at hun tiltrådte som operasjef i 2020. Komikeren kjent fra Magnus, Snøfall og Side om side, falt for Offenbachs Orfeus i underverdenen primært fordi han er en stor Marvel-fan. Operetten er tett befolket av greske guder, og leker seg med myten om Orfeus og Evrydike.

Ny norsk tekst

Det finnes mange operaer om Orfeus – han som mister dama si, men som synger så bra at han får komme inn i selve dødsriket og hente henne. Men hva om Orfeus egentlig er glad for å slippe Evrydike? Og hva om hun egentlig ikke vil bli redda?

Operetten tuller med opera, med oss mennesker, med guder, med alt seriøst. Og i Orfeus i underverdenen tulles det på norsk, i en helt ny gjendiktning av den klassiske myten, signert Matilde Holdhus. 

Operette for folk flest

I Magnussens versjon er spesielt rollen Folk, opprinnelig kalt Den Offentlige Mening, gjort betydelig større enn originalen fra 1858. Som folk flest mener rollen mye om det meste: om opera, om historien og hvordan det hele skal ende.

Magnussens kunstneriske team består av Gjermund Andresen på scenografi, Ingrid Nylander på kostymedesign, Torkel Skjærven på lysdesign og Stian Danielsen på koreografi.

Medvirkende er Kristoffer Olsen som Folk, Magnus Staveland/Thorbjørn Guldbrandsøy som Orfeus, Lina Johnson/Vibeke Kristensen som Evrydike, Bernt Ola Volungholen/Magnus Ingemund Kjelstad som Jupiter, Eirik Grøtvedt/Petter Moen som Pluto, Frøy Hovland Holtbakk som Cupido, Eli Kristin Hanssveen som Diana, Mikkel Skorpen som Merkur, Jens-Erik Aasbø/Jacob Abel Tjeldberg som Mars, Tone Kummervold som Venus, Eline Korbi som Minerva og Christina Jønsi/Cecilie C. Ødegården som Juno. Tobias Ringborg har musikalsk ledelse, Ingrid Nylander er kostymedesigner og Gjermund Andresen står for scenografien.

Annonse
Annonse
Annonse