Annonse
VIL BETY NOE IGJEN: Skuespiller Geir Kvarme kaller situasjonen deprimerende og ønsker å føle seg som en ressurs igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Skuespiller Geir Kvarme

– Vi mister helt følelsen av å være relevante

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter at det nok en gang ble satt inn strengere tiltak for å stoppe den økende smitten i Oslo søndag, ser det igjen mørkt ut for kulturlivet.

Skuespiller Geir Kvarme sier situasjonen har satt spor, og mener det oppleves meningsløst å vie livet sitt til teateret uten publikum. Han kaller tilstanden deprimerende og energitappende.

De nye innstrammingene gjør også utendørsforestillinger forbudt. Dermed avlyses vandreforestillingen Gå fra Det Norske Teatret. En av de sjeldne mulighetene Kvarme hadde for å spille foran publikum.

Selv om han forstår at smittevern er viktig, savner han anerkjennelse av hva kunsten betyr for folk. Han lengter etter å bli betraktet som en ressurs igjen.

– Det er ingen som forventer noe av oss. Vi blir ikke utfordret på hva vi kan få til. Det befester skrekktanken om at vi i altfor stor grad blir sett på som samfunnets kakepynt. Vi mister helt følelsen av å være relevante, sier Kvarme til Aftenposten.

Byråd for kultur i Oslo, Omar Gamal, sier det er utrolig viktig for Oslo by at kulturlivet overlever. Han mener det er viktig at kulturlivet fortsetter å lage kunst vi kan oppleve på andre måter mens vi venter på en mer normal hverdag. Samtidig kan ikke Oslo kommune stille krav til kulturlivet. Det er staten som gir krisestøtte og det er mange nasjonale institusjoner i byen, understreker han.

Geir Kvarme er ikke permittert, noe han er svært glad for. Statsstøtte har gjort at skuespillerne kan holde stykkene i live ved å øve, selv om det har vært stengt siden november.

Kvarme mener derimot skuespillerne kunne ha betydd noe for andre i større grad enn å spille for tomme saler. Om så bare fem personer i en park. Dette er muligheter som ville betydd mye for han som arbeidstaker og kunstner.

Annonse
Annonse
Annonse