Annonse
Nationaltheatrets nye digitale satsning faller ikke i god jord hos alle. Foto: Lise Åserud / NTB

Stor skepsis til Nationaltheatrets nyopprettede digitale scene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Til tross for gjenåpning av teatersalene vil ikke Nationaltheatret gi slipp på strømmeløsningene de, og mange andre, måtte ty til da koronapandemien satte en stopper for publikum i salene. Derfor lanserer de nå «National Digital» en ny satsning der man kan se forestillinger digitalt. Teateret selv beskriver det som «teater on demand».

Det synes ikke regissør Tyra Tønnessen noe om. Hun har regissert og dramatisert flere forestillinger ved Nationaltheatret de siste årene. Hun er tydelig på at teater som er blitt filmet ikke er et teater. Hun ønsker ikke at hennes forestillinger skal legges ut digitalt.

Kristian Seltun, teatersjef ved Nationaltheatret, er enig i at digitalt teater aldri vil være det samme som en fysisk forestilling. Seltun understreker derimot at «National Digital» ikke skal erstatte det tradisjonelle teateret. Det skal være et supplement.

Forestillingene skal for eksempel ikke sendes direkte. De vil bli filmet, redigert og klippet før de legges ut på plattformen.

Stefan Larsson, teatersjef ved Den Nationale Scene, har ingen planer om å tilby en liknende tjeneste som Nationaltheatret.

– Det funker ikke å strømme teater. Det blir ofte grotesk og falskt eller bare direkte dårlig, sier han til Klassekampen.

Den Nationale Scene har selv tilbudt digitale versjoner av forestillinger det siste året, men det har vært unntak for å holde kontakt med publikum, sier Larsson.

Annonse
Annonse
Annonse