Annonse
Nationaltheatret risikerer å måtte gi slipp på 60 ansatte hvis de ikke får på plass en midlertidig hovedscene mens oppussingen pågår. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Nationaltheatret står uten scene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Om ett år starter rehabiliteringsarbeidet av Nationaltheatret. Det har enda ikke kommet på plass en løsning for hvordan publikum skal få et fullverdig teatertilbud mens oppussingen pågår.

– Nesten all vår virksomhet er publikumsrettet, og mye av aktiviteten er knyttet til hovedscenen og det store formatet. Vårt mål er at vi fortsatt skal være en livskraftig scenekunstinstitusjon under perioden med oppussing, sier teatersjef Kristian Seltun til Klassekampen.

Selv foreslår Nationaltheatret å sette opp en midlertidig hovedscene som vil kreve en ekstrabevilgning på 22 millioner kroner i året. Den kan være klar allerede i august ifølge teaterets utredning.

Konsekvensene av å stå uten hovedscene i fem år kan bli svært dramatiske for Nationaltheatret. Ifølge teatrets beregninger kan det bli nødvendig å nedbemanne med så mange som 40 til 60 av teaterets 240 ansatte.

I tillegg vil teateret gå glipp av store inntekter siden 70 prosent av teaterets egeninntekter, 55 millioner kroner, kommer fra hovedscenen.

Kulturdepartementet har tidligere lovet svar før jul i fjor, men saken er fortsatt til vurdering, ifølge kommunikasjonsenheten.

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Anette Trettebergstuen tror det kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt å sette av en ekstrabevilgning over fem år til en midlertidig hovedscene. Uten en slik løsning kan tapte billettinntekter, permittering av ansatte og leie av alternative scener fort overstige 22 millioner kroner årlig.

Også Høyre mener det haster med å få på plass en løsning for Nationaltheatret.

– Vi kan ikke komme i en situasjon der vi har brukt enormt mye av fellesskapets midler for å ruste opp Nationaltheatret i krisetider, for så å risikere å miste kompetansen i løpet av de neste fem–seks årene, sier Høyres Tage Pettersen.

Partifelle og kulturkomité-kollega Kristin Ørmen Johnsen er enig, og sier det er viktig p finne en midlertidig scene til teatret fordi det er i alles interesse nasjonalarven holdes i hevd.

Hun forteller at kulturkomiteen har hatt en jevn dialog med departementet om midlertidig hovedscene.

Annonse
Annonse
Annonse