Annonse
Fra venstre: Styreleder Merete Smith og teatersjef Kristian Seltun i Nationaltheatret og kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja. Foto: Simon Stjern/Kulturdepartementet

Nationaltheatret får 20 millioner kroner i året til midlertidig hovedscene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Når rehabiliteringen av Nationaltheatrets hovedbygning igangsettes, vil teatret ha behov for en midlertidig hovedscene. Regjeringen har nå besluttet at Nationaltheatret kan budsjettere med 20 millioner kroner ekstra i rehabiliteringsperioden til dette formålet, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

– Jeg er glad for å kunne si at vi nå har funnet en løsning slik at teatret kan arbeide videre med sine planer for en midlertidig scene, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

I rehabiliteringsperioden vil Nationaltheatret spille forestillinger på Torshovteatret og i Kanonhallen på Løren, men disse scenene er små og kan ikke erstatte hovedscenen på teatret. Nationaltheatret har gjort grundige undersøkelser og vurderinger av alternativ drift i den perioden teatret ikke kan være i hovedbygningen.

Det er ingen ledige scener som Nationaltheatret kan flytte rett inn i når de må flytte ut. Derfor ønsker teatret en provisorisk hovedscene som relativt enkelt kan settes opp og tas ned igjen når rehabiliteringen er ferdig.

Med avklaringen fra regjeringen om en erstatning for hovedscenen kan teatret nå gå videre med planleggingen, tenke langsiktig og opprettholde sitt høye kunstneriske nivå gjennom rehabiliteringsperioden.

– Dette vil komme både teatrets ansatte og publikum til gode. Det har hele tiden vært mitt mål å sikre en midlertidig drift som gir forutsigbarhet for et sterkt teater i utvikling mens rehabiliteringen pågår. Nå gleder jeg meg til å følge med på Nationaltheatret videre framover – også etter hvert på den midlertidige hovedscenen, sier Raja.

Nationaltheatret er en av landets viktigste arenaer for scenekunst og spørsmålet om midlertidige lokaler har engasjert mange.

– Rehabiliteringen av den ærverdige hovedbygningen er viktig og blir et kjempeløft for teatret. Når vi skal gjennomføre et stort rehabiliteringsprosjekt med fellesskapets midler må vi holde kostnadene til midlertidige lokaler på et forsvarlig nivå, og nå mener jeg at vi har funnet en god løsning, avslutter Raja.

Annonse
Annonse
Annonse