Annonse
Seremonien for Holbergprisvinner Martha Nussbaum (t.v.) fant sted ved University of Chicago. Hun fikk overrakt prisen av Norges generalkonsul i New York, Harriet E. Berg. Foto: Holbergprisen / NTB

Dobbel feiring av Holberg-vinnerne

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Selve seremonien ble likevel ledet fra Universitetsaulaen i Bergen onsdag kveld.

Den britisk-canadiske kunsthistorikeren Griselda Pollock, som fikk Holbergprisen i 2020, og den amerikanske filosofen Martha Nussbaum, som fikk prisen for i år, holdt begge sine takketaler via video.

Postkolonial tilnærming

– Filosofisk analyse, levendegjort gjennom litterær forestillingsevne, løser ikke våre problemer. Men filosofi kan hjelpe oss med å forstå oss selv og finne ut hvor problemene ligger, sa Nussbaum, som er professor ved Universitetet i Chicago.

Hun holdt talen sin fra det norske konsulatet i New York.

Samtidig talte professor Griselda Pollock fra ambassaden i London. Hun er tilknyttet universitetet i Leeds og har forsket på feministisk og postkolonial tilnærming til kunsthistorien.

Det gamle testamente

I tillegg til Holbergprisen ble også Nils Klim-prisen for 2020 og 2021 overrakt. Dette skjedde i de norske ambassadene i henholdsvis Helsingfors og i København.

Prisen for i år gikk til finsk-russiske Daria Gritsenko ved Helsingfors-universitet, som forsker i krysningsfeltet mellom statsvitenskap, miljø og humaniora. Fjorårets pris ble mottatt av den danske teologen Frederik Poulsen i Universitetet i København. Han har forsket på Det gamle testamente.

Universitetet i Bergen

Holbergprisen er verdt seks millioner kroner og gis til den som har gjort banebrytende forskning innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Nils Klim-prisen, som går til unge nordiske forskere, er på 500.000 kroner.

Vinnerne ble kjent i mars. Prisen finansieres over statsbudsjettet og administreres av Universitetet i Bergen på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Annonse
Annonse
Annonse