Annonse
Bjørnstjerne Bjørnson skulle «gjenfødes som dramatiker» på Nationaltheatret i forestillingen «Over Ævne» – men det må vente, antagelig til våren 2023. Foto: Nationaltheatret

Bjørnson skulle gjenfødes som dramatiker – nå må Nationaltheatret utsette nedkomsten til 2023

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Nationaltheatret hadde mål om å reaktualisere Bjørnstjerne Bjørnson som dramatiker – men utsetter nå premieren på det ambisiøse prosjektet til 2023.

Hele 28 skuespillere skulle stått på scenen i den slovenske regissøren Tomi Janežičs oppsetning av «Over Ævne», der Bjørnson skulle vekkes til live i offentligheten og vise samfunnsrelevansen i verket.

Premieren var satt til 18. mars på Nationaltheatrets hovedscene, men onsdag kom beskjeden om at det var utsatt – med ny landingsdato uten covid-19-begrensninger antagelig våren 2023 i stedet.

– Prosjektet er på mange måter «over evne» i seg selv. Og skal vi først gjøre noe så ambisiøst, med så mange medvirkende, må vi kunne gi alt rent kunstnerisk og spille det uten publikumsbegrensninger. Derfor utsetter vi, heller enn å gå inn på alle kompromissene som må til for å gjennomføre «Over Ævne» nå, sier teatersjef Kristian Seltun i en uttalelse.

Han er lei seg over å måtte utsette, men sier at det av smittevernhensyn ikke er ansvarlig å gjennomføre prøvene som planlagt fordi så mange mennesker er involvert.

– Smittevernet legger igjen for sterke begrensninger på det kunstneriske konseptet. Prosjektet egner seg heller ikke for digital gjennomføring, sier teatersjefen, som legger til at teatret også er avhengig av å kutte kostnader i en sesong som foreløpig har vært uten egeninntekter.

Annonse
Annonse
Annonse