Annonse
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ber byrådet om å få spille teater for ett menneske

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Søndag kom regjeringen med nye nasjonale smitteverntiltak som tillater teaterforestillinger for inntil 200 personer. Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teateret tror ikke nedstengingen av Oslos teatre vil bli opphevet når Oslo kommune denne uka legger fram ny vurdering av smittevernstiltak. Teaterscener i hovedstaden har vært stengt siden 10. november da byrådet innførte full sosial nedstenging.

Ulfsby sier til Dagsavisen at han er spent på hva Oslo kommune kommer med på torsdag. Han sier det er en verdi i å spille forestillingene sine, uansett om det er for én, ti eller 20 personer.

Det Norske Teatrets storslåtte oppsetning av «Tolvskillingsoperaen» hadde premiere som planlagt lørdag 14. november – men for tom sal. Siden har denne og flere andre forestillinger ved Det Norske Teatret blitt spilt uten publikum. Dette for å spille holde hjulene i gang og skuespillerne varme.

Ulfsby mener byrådet nå må åpne for å slippe inn et begrenset antall publikum på forestillingene som uansett spilles.

– Det finnes ikke smittevernmessige argumenter for at vi ikke kan ha fem personer i teaterets hovedsal, når vi har lov å ha 70 personer i teaterets restaurant, som er et mye mindre lokale, sier Ulfsby.

Han viser til at kunsten og teateret representerer maktkritiske ytringer og at det i et samfunn er viktig å holde arenaer for kritiske ytringer åpne under en langvarig pandemi. Teateret er også omfattet av forsamlingsfriheten sier han.

Byråd for kultur Omar Samy Gamal (SV) sier til Dagsavisen at det trolig ikke blir lettelser på smitteverntiltakene med det første.

– Det er mitt største ønske at vi snart kan åpne opp noe igjen. Jeg er enig i at teatret har viktig demokratisk rolle, og at det er viktig å ha et levende teater. Likevel ber jeg om at kreativiteten fortsatt brukes til å gi oss kunstnerisk påfyll via andre kanaler enn fysiske forsamlinger, skriver Gamal.

Annonse
Annonse
Annonse