Annonse
Dagsavisen har foretatt en opptelling som viser at Oslo Konserthus/Røverstadens konsertprogram har en kvinneandel på under 15 prosent.
Dagsavisen har foretatt en opptelling som viser at Oslo Konserthus/Røverstadens konsertprogram har en kvinneandel på under 15 prosent. Foto: Oslo Konserthus

Under 15 prosent kvinner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Grunnen er at de ikke avviser å leie ut lokalet fordi for mange menn alt er booket inn.

Dagsavisen har foretatt en opptelling som viser at Oslo Konserthus/Røverstadens konsertprogram har en kvinneandel på under 15 prosent. Oslo-Filharmonien og en del faste arrangementer er ikke regnet med.

200 menn, 30 kvinner

Det arrangeres i vår rundt 50 konserter som Oslo Konserthus har ansvaret for. Her er det 200 menn og 30 kvinner som medvirker.

Siri Haugan Holden, leder for foreningen Balansekunst, mener dette er for dårlig og at kommunen må stille krav om kjønnsbalanse.

Norske konsertarrangørers statistikk for 2018 viste et norske kulturhus har 41 prosent kvinnelige utøvere på scenen. Årets Bylarm-festival hadde en kvinneandel på 52 prosent.

Den private konsertbedriften Rockefeller/Sentrum Scene/John Dee har en kvinneandel på rundt 20 prosent. Det tilsvarer gjennomsnittet for private aktører.

Kan ikke si nei

Jørgen Roll, administrerende direktør for Oslo Konserthus, mener Dagsavisens opptelling gir et skjevt bilde. Han mener blant annet at det blir galt å ikke ta med Oslo-Filharmonien som her en kvinneandel på 40 prosent.

Roll sier de prøver å få opp kvinneandelen, men at de ikke kan si nei til artister fordi det er booket for mange menn.

ؘ– Vi kan i liten grad styre disse bookingene selv. Uten noen støtte fra stat eller kommune er vi ikke i posisjon til å si nei til artister, sier han.

 

Annonse
Annonse
Annonse