Annonse
Påtroppende teatersjef Kristian Seltun er skuffet over at Nationaltheatret likevel ikke får flytte inn i de gamle lokalene til Munchmuseet på Tøyen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Skuffet over at Nationaltheatret ikke får flytte til Munch-tomta

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Vi er naturligvis skuffet over at vi ikke får flyttet brorparten av virksomheten vår til Tøyen og Munchmuseet. Nå handler det om å finne et godt alternativ som sikrer både publikum og teatret en arena under rehabiliteringen, sier påtroppende teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret til Kulturplot.

Denne uken ble det kjent at Nationaltheatret fikk nei fra Kulturdepartementet om å flytte store deler av virksomheten til Tøyen. Ettersom Nationaltheatrets hovedbygg skal pusses opp, var planen å flytte forestillingene til Tøyen mens oppusningen pågår mellom 2020 og 2022.

Planene om å legge Nationaltheatrets virksomhet til det gamle Munchmuseet, har lenge ligget i kortene. Allerede i januar 2019 sa Oslo-byråd Raymond Johansen (Ap) at det gamle Munchmuseet nå skulle bli det nye Nationaltheatret.

For dyrt

Årsaken til at Kulturdepartementet nå har satt ned foten, er at prislappen ble for høy. Ombygginger og tilpasninger av bygningsmassen vil medføre høye kostnader, skriver Kulturdepartementet i et brev til Oslo kommune, ifølge Aftenposten.

– Kulturdepartementet mener Munchmuseet på Tøyen blir et for dyrt alternativ. Vi kan ikke annet enn å ta deres avgjørelse til etterretning, men samtidig være tydelige når det kommer til teatrets behov for alternative lokaler under rehabiliteringen av bygget i Oslo sentrum. Vi har veldig dårlig tid, så nå bør alle bidra for at saken løses, sier Seltun.

Vil ikke røpe alternativer

Nationaltheatret står dermed uten ny tomt å flytte til.

– Departementet har lansert noen forslag til lokaler som vi skal se på før vi kommer med en tilbakemelding, sier Seltun, men opplyser ikke hvilke tomter det er snakk om.

NRK vil ha Tøyen-tomta

Nationaltheatret er ikke den eneste institusjonen på flyttefot i Oslo om dagen. Onsdag kunne Aftenposten melde at NRK har pekt på Tøyen-tomta som sin favoritt blant 50 ulike forslag.

– Jeg skal ikke legge skjul på at Tøyen er drømmetomten for NRK. Når teateret ikke lenger er aktuelt, burde vi se på hvordan NRK kan bidra til å utvikle dette området. Det vil også løse utfordringen med at Munchmuseet blir stående tomt, sa Thor Gjermund Eriksen til Aftenposten onsdag.

Ifølge kringkastingssjefen er fremdeles planene om å flytte NRK til Groruddalen et aktuelt alternativ, men han mener Økern er «problematisk» fordi utviklingen av området har kommet for kort.

Annonse
Annonse
Annonse