Annonse
Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener staten burde kompensert for bortfalte billettinntekter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arbeiderpartiet

Skuespiller-permitteringer kunne vært unngått

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Over 1000 skuespillere ansatt ved Oslos sceneinstitusjoner, er nå permittert. Det er en avgjørelse fagforeningene og flere skuespillere selv er kritiske til, melder Aftenposten.

– Vi får betalt for å skape opplevelser for publikum og føler at vi bør være mer synlige. Nå er vi en utrolig motivert gjeng som kan få til mye. Men vi føler at koronaen har sperret oss inne i et lydtett rom, sier skuespiller Kim Haugen som er tillitsvalgt på Nationaltheatret til avisa.

Foreslo lønnsreduksjon

Han forteller at ansatte ved Nationaltheatret foreslo å jobbe til en lønnsreduksjon på 17,7 prosent frem til sommeren. Løsningene ble istedenfor å permittere. Styret viser til en presset økonomi som følge av koronakrisen.

En gjennomgang Aftenposten gjorde sist uke, viste at Nationaltheatret får dekket opptil 70 prosent av utgiftene sine gjennom statstilskudd. 70 prosent av utgiftene går i sin tur til lønnskostnader. Staten betaler altså allerede mesteparten av lønningene til de ansatte.

LES MER | Stengte kulturarenaer kan spare millioner på å permittere ansatte

Refser Raja

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier til Aftenposten at resultatet er en feilslått politikk fra kulturminister Abid Raja (V). En bedre løsning ville vært om staten kompenserte for tapte billettinntekter, mener hun.

Creo-leder Hans Ole Rian og Nationaltheatret-direktør sier Marta Færevaag Hjelle ga i forrige uke uttrykk for at også de mente statlig kompensering av bortfalte billettinntekter hadde vært en bedre løsning.

Raja kaller kritikken «oppsiktsvekkende» og svarer at institusjonene selv må bestemme hvilke grep som må til i den spesielle situasjonen.

Annonse
Annonse
Annonse