Annonse
Riksteatret nye sjef Arne Nøst (foran i midten) fikk litt av en start da koronaviruset sørget for stengte scenerom over hele landet. Nå planlegges en bred høstsesong med blant annet en helt ny versjon av «Peer Gynt». skuespillerne (f.v.) Jan Sælid, Anders Baasmo (i tittelrollen), Ola G. Furuseth, Gisken Armand og Thea Vaulen stiller i rollene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Riksteatret satser friskt til høsten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Regjeringen vil fra 7. juni gi grønt lyst til å øke høyeste mulige antall deltakere på et arrangement fra 50 til 200. I tillegg vil muligheten for å øke fra 200 til 500 bli vurdert månedlig. Arne Nøst ser dermed lysere på høsten, og svarer slik på hvordan det har vært å lede Riksteatret de siste ukene.

– Koronaen traff oss hardt, men det tok ikke mange timene før vi tenkte at vi måtte handle innenfor de rammene vi fortsatt hadde. En teaterforestilling, «Havboka», er blitt film, og så er vi i full gang med prøvene til høstens forestillinger, sier han til NTB.

Her er regissør Ole Anders Tandberg på Zoom fra Stockholm i samtale med skuespillerne (f.v.) Ola G. Furuseth, Gisken Armand, Anders Baasmo, Jan Sælid, teatersjef Arne Nøst og Thea Vaulen. Sammen skaper de en ny Peer Gynt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Peer Gynt-moro

Nøst forteller at det imidlertid blir en annerledes høst teatret står foran.

– Det blir dyrt når du ikke kan spille for mer enn halvfulle saler. Men samtidig: Aldri har det vel vært viktigere at Riksteatret reiser ut med skikkelig kvalitet. Store deler av Kultur-Norge har måttet avlyse, og at vi kommer til en scene nær folk, betyr veldig mye.

Og kvalitet blir det. En helt ny versjon av «Peer Gynt» er eksempelvis i ferd med å finne sin form, med Anders Baasmo i tittelrollen. Jan Sælid, Gisken Armand, Ola G Furuseth og Thea Vaulen er også med på moroa der Gynt-handlingen er satt til et kjøkken.

– Karakterene titter ut av skuffer og skap, forteller Nøst om regissør Ole Anders Tandbergs bearbeidelse av Ibsen-klassikeren. Tandbergs utgangspunkt har vært: Hva skjer med vår oppfatning av Peer Gynt når vi kommer tett på, hjemme på kjøkkenet til Peer?

–Jeg har alltid hatt lyst til å spille Peer Gynt, sier skuespiller Anders Baasmo, og legger til:

– Hvis vi gjør det på den riktige måten, tror at jeg at vi kan komme nærmere kjernen, nærmere det stykket egentlig handler om. Jeg håper vi kan lage en forestilling som gjør at folk kan kjenne igjen mer av seg selv i Peer.

– Hvis vi først skal putte noe inn i en trailer og ta det ut til hele landet, må det jo være bra, sier den nye teatersjefen, Arne Nøst. Han kommer til Riksteatret etter å ha ledet Rogaland Teater – med publikumsrekorder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 

– Fantastisk tekst

Riksteatersjefen ser også fram til å sjøsette stykket «Pust», der Marie Blokhus har regi og musikken er ved Ingrid Olava. Her er omdreiningspunktet et ungt pars vurderinger rundt det å sette barn til verden – en verden som ikke ser så bra ut.

– «Pust» byr på en fantastisk tekst, der både humor og alvor skinner sterkt, forteller Nøst.

Duncan Macmillans stykke («Lungs» på originalspråket) har blant annet gjort seg gjeldende i London med Claire Foy og Matt Smith («The Crown») i rollene. I Riksteatrets versjon er det Kamilla Grønli Hartvig og Axel Bøyum som spiller den unge kvinnen og mannen.

Flere unge betraktninger får vi når hip hop-forestillingen «Blokk til Blokk» reiser ut. Hip hop-forestillingen med Don Martin, Fela og Castro gikk for fulle hus på Det Norske Teatret, og til høsten skal resten av landet får oppleve energien. «En opplevelse som er større enn en konsert og rikere enn en vanlig forestilling», kvitterte Aftenpostens kritiker – og trillet fram terningkast fem.

Tomme saler: Arne Nøst fikk litt av en start da koronaviruset sørget for stengte scenerom over hele landet. Nå ser han fremover – mot høsten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Barna bestemmer

«Mio min Mio» skal også ut på veiene. Forestillingen i Hilde Brinchmanns regi fikk Heddaprisen for «Årets beste barneforestilling» 2019, og til høsten ruller Lindgren-klassikeren til en scene nær deg. Maja Evenshaug Christiansen, Iver Innset og Dagfinn Tutturen stiller i rollene.

– Dette er den type kvalitet for barn Riksteatret ser etter, sier Nøst. Som helt på tampen også reklamerer for en ny improteater-forstilling fra Det Andre Teatret, et stykke som passer for hele familien.

– Når barna får bestemme hva som skal skje, da kan det skje mye rart, sier teatersjefen om «Verdens nest kuleste forestilling», som får regi av Tony Totino.

På scenen møter vi Cathrine Frost Andersen, Ellen Bendu, Mats Eldøen, Kristine Grændsen, Mats Holm, Deniz Kaya, Veslemøy Mørkrid, Mari O. Thingelstad og Olli Wermskog.

Annonse
Annonse
Annonse