Teater og scene

– Jeg hadde det lenge sånn «skal jeg øve eller ikke?", sier komikeren Rigmor Galtung, som gikk på en depresjon da landet ble stengt. Så kjørte hun komishow i sin egen hage, og legger nå ut på en 12 opptredener lang juleturné kalt "Åh du gale jul!".

Rigmor Galtung vil ut og spre glede, men advarer: – Det er når krisen er over at reaksjonen kommer

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er fremdeles litt sånn «skal jeg øve eller ikke?", sier Rigmor Galtung – som henter styrke fra Gro-karakteren når det butter imot.

Hun er en av mange norske kulturarbeidere som prøver å berge levebrødet. Komikeren skal innta steder som Olavshallen, Stavanger konserthus og Chateau Neuf fra slutten av november, under det passende navnet «Åh, du gale jul».

En jul som brått ble enda galere da de nye smitteverntiltakene traff kulturbransjen midt i fleisen i det julen skulle redde i alle fall noe inntekt.

– Jeg skal stort sett opptre på steder med fastmonterte seter!, sier Galtung til NTB med ironisk snert i stemmen, en stemme godt kjent for å kunne forvandle seg til både «Gro» og «Erna». Men Galtung medgir at hun deler den samme usikkerheten som resten av kulturbransjen, der alle lurer på om det blir noe eller ikke.

Likevel velger hun samme taktikk som i sommer – da hun dro til med forestilling i egen hage i Tønsberg.

– Jeg følte jeg måtte være litt kreativ når det var så håpløst. Nå føler jeg det samme med julen også og øver i vei! For forestillingen blir noe av, man kan ikke la Norge stoppe opp. Jeg tror folk har veldig behov for det. Vi har snakket veldig lite om den psykiske helsesiden ved denne tiden.

Gikk på en smell

Rigmor Galtung vet hva hun snakker om. Hun gikk selv på en smell da koronapandemien meldte seg i Norge og hun akkurat var ferdig med å spille showet hun laget for å markere fjorårets 50-årsdag.

– Jeg smalt i bakken selv med én gang alt stengte ned, da fikk jeg en depresjon. Jobben min ble borte på to dager, det var beintøft. Penger? Aner ikke. Ikke fikk man se andre, man satt i karantene og tenkte «hva skjer nå». Da følte jeg meg alene, da! Og det er mange som har det slik.

Etter hvert fikk Rigmor Galtung hjelp av kompensasjonsordningen, men advarer likevel mot meningsløsheten som lett inntar livene våre.

– Man blir fort passiv og blir sittende foran skjermen. Vi mennesker trenger mening i livene våre. Folk blir veldig oppgitte, det er en rar tid. Man kan fort føle seg litt «lost», det er mye angst. Selv om vi har det bedre enn andre steder, har vi det som vi har det. Jeg tror vi vil se en boom av mennesker med store problemer når dette går seg til og blir bedre. Det er når krisen er over at reaksjonen gjerne kommer, sier Rigmor Galtung.

Mange røverhistorier

Rigmor Galtung er komikerveteranen «med langt opphold», som hun selv oppsummerer tiden der hun utdannet seg til vernepleier og holdt mange foredrag om psykisk helse i kjølvannet av egen, mye omtalt knekk tidlig på 2000-tallet.

Hun forteller gjerne røverhistorier – som da hun lurte en medieprofil til å tro han hadde Gro Harlem Brundtland på tråden, til «Gro» sang et grovt stev om lurvetusser som tråkles på. Om det å etterligne stemmer sier Rigmor Galtung:

– Enten har du det, eller så har du det ikke! Å kunne gjøre om stemmen er et talent.

«Gro»-karakteren har vært med henne hele tiden, og hun har fortalt om hvordan hun har lett i seg selv etter samme autoritet og tro på at alt er mulig i seg selv når det har buttet. Naturligvis skal Gro Harlem Brundtland være med på juleshowet – da i selskap med prinsesse Astrid fru Ferner.

– De skal reise på juleturné sammen. Men Kurt ville ikke være med for de 2.500 kronene de tilbød, han fikk 13 millioner et annet sted!

Forvirret Erna og Binna Eidsvåg blir med

En dash korona spøker også Rigmor Galtung med i det kommende juleshowet. Nærmere bestemt Erna Solbergs korona-julebud, der hun «like forvirret som oss andre» har formulert gylne regler som: «Du skal ikke være sammen med mennesker du ikke er sammen med».

– Da blir hun litt forvirret og må ta seg litt mer rødvin som egentest for å sjekke om hun har lukt- og smakssansen i behold, lyder det fra Galtung som glir inn og ut av Erna-bergensk.

Dessuten dukker Lili Bendriss også opp for å «se både det ene og det andre», med høyt hår og litt leopard. Og så er det selvsagt Binna Eidsvåg, kona til Bjørn, som reiser på juleturné sjøl for å få litt lommepenger. Dette er jo egentlig Bjørn Eidsvåg, men som dame.

Aldri ondskapsfull

Det er lett å kunne vært ond, der komikeren leter etter særtrekk og karakteristika, kroppsspråk og frisyrer – og innhold i det mulige kandidater sier og gjør.

– Jeg tror ikke jeg er ond. Det er ikke noe ondskapsfullt i det jeg gjør; til forskjell fra andre ville jeg ikke gjort noe på Ari Behn, sier hun med tydelig adresse. Hun velger folk i det offentlige rom, men aldri ondskapsfullt, mener hun.

– Ofte når jeg bruker humor, er det ofte på bekostning av meg selv. Jeg harselerer mye med meg selv. Det meste kan spøkes med, og jeg gjør ikke imitasjoner for å være slem. Det liker jeg ikke. Jeg gjør det med kjærlighet, iallfall en viss forståelse for dem, ellers klarer jeg ikke å gjøre det. Jeg sparker ikke nedover.

– Er det like lett å finne karakterer som tidligere?

– Det har vært veldig lett til nå, med både Erna og Siv og Trine og Hadia og Sylvi. De har vært profiler som er ganske lette å «ta», svarer komikeren.

Powered by Labrador CMS