Den nye scenesatsning i Viken fylkeskommune må utsette åpningen som følge av koronaviruset. − Det er trist, men forståelig at det rikholdige programmet likevel ikke kan gjennomføres i mai, sier Fredrikstad-ordfører Jon Ivar Nygård (Ap).

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Østfold Internasjonale Teater må utsette åpningsfesten

Publisert: 20. mars 2020 kl 10.49
Oppdatert: 7. august 2020 kl 13.20

Etter en lang prosess med reorganisering og navnebytter, skulle endelig nye Østfold Internasjonale Teater åpne i mai. Det blir nå utsatt på ubestemt tid som følge av koronaviruset som i disse dager herjer over det ganske land.

− Det er leit å måtte utsette lanseringen, men som ansvarlige arrangører er vår første prioritet selvsagt å bidra til den nasjonale dugnaden for å stanse ytterligere smittespredning, sier teatersjef Thomas Østgaard.

LES OGSÅ: Østfold Internasjonale Teater vil bringe verden til Viken

Internasjonalt program

Teatret skulle ha åpnet den andre helgen i mai i Fredrikstad sentrum, og har satset alt på scenekunst som inkluderer publikum.

Foto
Olivier Grossetête som skulle lede byggingen av en pappkontruksjon sammen med publikum under teatrets åpning. Det blir det foreløpig ikke noe av. Bildet er fra en tilsvarende prosjekt i Marseille. Foto: Vincent Lucas

På programmet for åpningsseremonien stod både nasjonale og internasjonale scenestjerner: Den franske papirkunstneren Olivier Grossetête skulle lede et kollektivt byggesamarbeid av et 10 meter høyt teater i papp. Det var planlagt visning av det Ibsen-vinnende stykket «Tyngde» skrevet av norsk-italienske Demian Vitanza. Kunstvandringer, forfattermøter og improviserte danseforestillinger blir nå utsatt.

Teatret har opprinnelig vært i drift siden 1991, men under en rekke forskjellige navn og organiseringsformer. Siden januar har teatret vært drevet selvstendig under delt eierskap mellom Fredrikstad kommune og Viken fylkeskommune.

Taper på betaling i euro

Til Kulturplot opplyser teatersjef Østgaard at de ennå ikke har kartlagt hvor mye teatret taper på å utsette åpningen. Fordi teatret satser på å flytte mesteparten av programmet til høsten, håper Østgaard at de fleste billettinntektene vil tjenes inn igjen.

Foto

Thomas Østgaard er teatersjef ved Østfold Internasjonale Teater. Foto: Arash Ghavidel

− Men noe tap blir det jo. Kronekursen har stupt de siste dagene, og vi har skrevet flere kontrakter med utbetaling i euro til internasjonale kunstnere. Det vil også påløpe noe ekstra kostnader for reiseutgifter, opplyser Østgaard.

Han understreker likevel at det i en tid som denne er viktig å bevare kunstnerne:

− Jeg er opptatt av at vi som kulturinstitusjon har ansvar for å ivareta kunstnerne selv om vi må avlyse flere forestillinger denne våren.

LES OGSÅ: − Kulturlivet vil overleve

Krever ikke tilbake penger

Østfold Internasjonale Teater får fra 2020 fem millioner kroner i støtte fra Fredrikstad kommune, og deretter en årlig opptrapping på 6,6 millioner fra 2023. Det kommer i tillegg til det statlige tilskuddet på 8,5 millioner. I fjor fikk også teatret 6,6 millioner i støtte fra Østfold fylke, og 750.000 kroner fra 14 av Østfolds 18 kommuner.

Kulturplot har denne uken skrevet om at landets fylkeskommuner ikke vil kreve inn midler gitt til prosjekter som nå avlyses som følge av koronakrisen. Fylkesråd Camilla Sørensen Eidsvoll for kultur i Viken fylkeskommune skriver i en pressemelding at hun har full forståelse for teatrets avgjørelse:

− Det er en krevende situasjon for alle − og særlig for scenekunstfeltet. Jeg håper at de tiltak ene alle bidrar med nå, gjør at åpningen av Østfold Internasjonale Teater blir en realitet i 2020. Vi vil ha en god dialog med teateret i tiden som kommer for å bidra til at vi finner gode løsninger som eiere.

Også ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) i Fredrikstad kommune gir teatret sin fulle støtte:

− Det er trist, men forståelig at det rikholdige programmet likevel ikke kan gjennomføres i mai. Det viktigste nå er at vi tar vare på hverandre. Jeg er imponert over den innsatsen som gjøres i kulturlivet og ellers, og ser frem til å kunne møtes igjen til fine opplevelser i byen vår.